Efectele investigației ”Clanul Marelui Alb” a Recorder: două demisii și un posibil dosar la DNA
La numai două zile de la publicare, efectele investigației ”Clanul Marelui Alb” a Recorder se resimt: două dintre persoanele care apar în material și-au dat demisia iar sursele Recorder afirmă că DNA s-ar fi autosesizat.
Miercuri seară, investigația semnată de jurnaliștii Recorder a ajuns pe primul loc în secțiunea Trending România de pe YouTube. Peste 900.000 de utilizatori au urmărit cum oameni apropiați de Patriarhul Daniel îi explicau jurnalistului Victor Ilie, aflat sub acoperire, cum Biserica Ortodoxă Română ajunge la bani publici și ulterior îi redirecționează către firme ”de casă”.
Lazăr Neacșu nu mai e „deputat de Patriarhie”
Lazăr Neacșu, omul care-l introduce în cercul intern pe așa-zisul consultant pe fonduri europene Gabriel Petrescu, a demisionat din funcțiile deținute în Partidul Social Democrat, Consiliul General al Municipiului București și Adunarea Națională Bisericească.
În fața jurnalistului Recorder, Neacșu i-a mărturisit acestuia că s-a sfătuit cu șeful Bisericii Ortodoxe în momentul în care s-a hotărât să devină consilier general. ”Marele Alb”, așa cum îl numesc neironic apropiații Patriarhului, i-ar fi spus să se înscrie în PSD, întrucât aceștia vor câștiga alegerile.
„Eu sunt un om de afaceri care în 2016 nu am avut ce face, l-am întrebat pe Marele Alb: ‘Preafericirea Voastră, vreau să mă duc și eu consliier general, la ce partid să mă duc?’. ‘Du-te la PSD că va câștigă toată țară’. El m-a sfătuit. Și așa a fost, n-a câștigat PSD în toată țară? Da. Normal, că-i securist. Normal că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om, că și Papa”, spunea Neacșu în înregistrarea Recorder.
Într-o altă secvență, acesta i-a explicat jurnalistului Victor Ilie rolul pe care îl joacă ziarul Lumina în licitații. Neacșu afirmă că anunțurile cu privire la licitații apar doar în acest cotidian, care este distribuit doar în Biserici, iar firmele agreate trebuie să știe ediția în care se regăsește anunțul.
„Publicaţia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. Ziarul apare într-o singură zi şi nu-l ia nimeni. Nu există pe piaţa liberă, ci doar în biserici. Aici vii cu 20 de firme şi spui: uite asta vreau să lucreze aici şi eu îţi asigur finanţarea”, spune Lazăr Neacşu.
Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor
Următorul nume important din investigație care a renunțat la funcție este cel al lui Aurel Mihai, care a demisionat din poziția de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi dl Lazăr Neacşu – membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească”, transmite Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.
Materialul Recorder dezvăluie cum acesta i-a pus în legătură pe jurnaliști, despre care el credea că sunt o firmă de consultanță pentru fonduri europene, cu o firmă de construcții abonată la lucrările Bisericii.
Într-o altă secvență din videoclip, vicarul eparhial îi dă asigurări așa-zisului Gabriel Petrescu că licitațiile vor merge înainte fără vreo problemă, atât timp cât obțin binecuvântarea Patriarhului Daniel.
„Dacă a aprobat Preafericitul, e garanție mai tare ca la Strasbourg“, l-a asigurat Aurel Mihai, vicar eparhial, pe jurnalistul sub acoperire.
Recorder susține însă că cele două demisii sunt doar praf în ochi din partea Bisericii Ortodoxe Române: „Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici. Vom reveni pe acest subiect”.
DNA s-ar fi autosesizat
Un alt efect major al investigației este anunțat chiar de jurnaliștii Recorder. Sursele acestora susțin că Direcția Națională Anticorupție s-ar fi autosesizat și ar fi deschis un dosar penal cu privire la faptele expuse în investigația ”Clanul Marelui Alb”.
Articole asemănătoare
Cel mai mare show politic al Rusiei va avea loc curând. Kremlinul a anunțat când va sta Putin de vorbă cu jurnaliștii
Un jurnalist din regiunea indiană Kashmir a fost arestat în baza unei legi anti-terorism
Coaliția pentru Familie încalcă dreptul oamenilor de a fi informați. Doi jurnaliști, scoși din sală
Rețelele de socializare afectează jurnalismul independent din țările non-anglofone
Facebook ar plănui să interzică publicitatea politică, cu ocazia alegerilor prezindențiale din SUA