Cenzura online în 2021. 27% din internetul din România este restricționat
„Internetul” este locul unde poți găsi și posta orice sau cel puțin așa au stat lucrurile o bună perioadă, până când guvernele au impus restricții pentru siguranța populației ori, în unele cazuri, pentru a-și impune fără impediment regimul politic. China și Coreea de Nord sunt cele mai restrictive state din lume în ceea ce privește accesul utilizatorilor la traficul de internet cât și informațiile strict controlate de sistemele de guvernare naționale.
Iranul este al doilea stat în topul prohibițiilor în mediul online, urmat de Belarus, Qatar, Siria, Tailanda, Turkmenistan și Emiratele Arabe Unite plasate pe locul al treilea.
Așadar continentul european este în cea mai mare parte un spațiu liber în ceea ce privește accesul necenzurat la conținut. În România libertatea accesului pe internet este restricționată în procent de 27%. Analizând categoriile vizate în studiul realizat de CompariTech, România se plasează în topul statelor europene care cenzurează accesul pe internet din perspectiva interdicțiilor pe site-urile de piratare și restricțiilor intervenite în conținutul politic publicat.
Țara noastră se numără printre cele 18 state europene care au restricționat accesul la site-urile de torrente care permit pirateria online, unele dintre acestea fiind complet blocate. România este de altfel semnalată pentru restricționarea conținutului cu caracter politic în media. Din aceste considerente, statul român a acumulat un scor de 3 în privința cenzurii online, plasându-se pe același loc cu Grecia. Doar Spania întrece acest scor la nivelul Uniunii Europene, la diferență de un punct. Alte state europene care au nivel ridicat de cenzură cu Muntenegru (4), Ucraina (4) și Turcia (7).
Studiul Comparitech a fost realizat pe baza unui sistem de punctare axat pe 7 criterii de restricționare: torrents, pornografie, știri media, social media, VPNs și aplicații de mesagerie/ telefonie IP. Scorul fiecărei țări este calculat prin adăugarea unui punct dacă conținutul este restricționat, dar accesibil și două puncte dacă este interzis în totalitate.
Amintim că la nivel național, dreptul la informație este garantat prin Constituție, la articolul 31, iar la nivel european, Carte Drepturilor fundamentale asigură libertatea de exprimare și informare în conținutul articolului 11: (1)Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice șifără a ține seama de frontiere.(2) Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.
Articole asemănătoare
Radio Total se relanseză în online
Facebook poate fi trimisă în judecată pentru sistemul de tarifare a reclamelor
Obama, ținta unui nou fake news: Donald Trump nu i-a trimis ”nota de plată” pe vacanțe
Jurnalistul român Mircea Barbu, pus oficial sub acuzare în Rusia
Iranul a decis să pedepsească știrile false și dezinformarea despre coronavirus