Cum s-a văzut în presa internațională demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății
Pe deoparte, liberalii îl acuză pe fostul ministru al Sănătății că a erodat încrederea publicului în instituțiile publice. De cealaltă parte, USRPLUS acuză partidul partener de guvernare că n-au discutat demiterea lui Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătății. Din tot acest scandal politic, stârnit în mijlocul valului trei al pandemiei, ce a înțeles presa internațională?
Demiterile, scindările și demisiile nu sunt evenimente majore pe scena politică a lumii: schimbările din interiorul guvernelor se produc constant, odată cu nevoile populației. Din această perspectivă, vestea că ministrul Sănătății din România a fost revoca n-a stârnit valuri mari în presa internațională, spre deosebire de alte evenimente recente, petrecute pe plai mioritic (incendiul de la Matei Balș e unul dintre exemple).
Voiculescu „se alătură unei liste a miniștrilor Sănătății care și-au părăsit posturile ca urmare a pandemiei”
Organizația americană de știri Politico scrie că premierul României, Florin Cîțu, a anunțat miercuri demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, fără să ofere prea multe explicații cu privire la motiv.
Totuși, publicația notează că, odată cu ministrul USRPLUS, pleacă și secretarul de stat Andreea Moldovan, care „a publicat noi criterii pentru a pune în carantină o zonă fără a-l informa pe Cîțu”. Articolul mai amintește de tensiunile dintre fostul șef de la Sănătate și premierul liberal, dar și că Voiculescu „se alătură unei liste în creștere a miniștrilor Sănătății care și-au părăsit posturile ca urmare a pandemiei”.
Un articol similar se răgește și pe site-ul Euronews. Agenția europeană de știri scrie că Voiculescu a fost dat la o parte din cauza modului în care acesta a gestionat pandemia, amintind despre incidentele tensionate în care acesta a fost implicat.
„Voiculescu a fost numit în decembrie, după ce a servit pentru scurt timp ca ministru al Sănătății din România în 2016. La sosirea sa în Cabinet, fostul ministru a promis că va reforma sistemul de sănătăte al națiunii. Dar pe fondul unor probleme financiare, România a văzut și o serie de incendii la spitale, inclusiv unul în ianuarie, care a ucis cinci pacienți în capitala țării, București”, mai scrie Euronews.
Niciuna dintre publicațiile care au abordat subiectul demiterii lui Vlad Voiculescu nu au menționat scandalul iscat în interiorul coaliției PNL-USRPLUS, precum și amenințările adresate liberalilor de retragere a susținerii politice. Euronews spune, vag, că „revocarea lui Voiculescu marchează și prima schimbare majoră a coaliției de guvernământ a României, care deține o majoritate redusă în Parlament”.
În studio la Washington Post
Regizorul filmului ”Colectiv”, Alexandru Nanău, și jurnalistul Cătălin Tolontan au fost invitați de către Washington Post la o discuție online cu privire la dubla nominalizare a documentarului la Oscar. Printre subiectele discutate a fost și Vlad Voiculescu, personaj care apare și în documentarul regizorului român, realizat la scurt timp după tragedia de la Colectiv.
Întrebat ce mai face ministrul de atunci al Sănătății, Nanău a afirmat că acesta a revenit în funcție, însă „au apărut, desigur, scandaluri legate de pandemia COVID”. „Voiculescu a devenit ministrul sănătății acum trei luni, înainte de Crăciun. Au apărut, desigur, scandaluri legate de pandemia COVID. Problemele nu au fost neapărat vina lui, ele s-au acumulat în sistem de mult timp, ca o consecință a managementului defectuos (…) Voiculescu fost demis chiar azi de premier, fără vreun anunț prealabil, pentru că ei l-au considerat prea slab”, a spus regizorul jurnalistei Washington Post Ann Hornaday, conform Libertatea.
Cătălin Tolontan a afirmat însă că jurnaliștii trebuie să păstreze o distanță față de miniștri, dar și că Vlad Voiculescu „nu este o victimă, pentru că a făcut multe erori”.
Articole asemănătoare
Rusia, condamnată de către CEDO pentru rele tratamente aplicate opozanților politici
Cum vrea Google să schimbe modul în care căutăm informații pe internet
Suspectul din cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia și-a recunoscut fapta
Gafă inedită a Jandarmeriei Sălaj: câinele cu identitatea protejată
Grecia, acuzată că limitează libertatea presei în încercarea de a combate dezinformarea