
Un deceniu petrecut în instanță. Scandalul Google vs Oracle, tranșat de Curtea Supremă a SUA
Un scandal lung de un deceniu dintre Google și Oracle a fost tranșat de Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii.
Astfel, instanța judiciară supremă din SUA a dat câștig de cauză Google, care a fost dată în 2010 în judecată de Oracle pe motiv că ar fi folosit pe nedrept API-ul Java al Oracle – un „element de construcție” utilizat pe scară largă pentru programatori, conform BBC.
Șase din opt judecători au fost de acord că copierea de către Google a codului Java și folosirea acestuia pentru sistemul de operare Andoid a fost utilizat „corect”, însă au existat discuții în privința aplicării legea tradițională a drepturilor de autor.
Anterior, o instanță inferioară a decis că Google se găsește vinovată de folosirea a aproximativ 11.000 de linii de cod fără drept, însă experții din domeniu avertizează că dacă Oracle ar fi avut câștig de cauză, ar transforma codarea într-o „încuietoare care limitează creativitatea viitoare a noilor programe”.
Compania Oracle, nemulțumită de decizie
Într-un comunicat de presă, cel care a reprezentat Oracle în instanță s-a declarat nemulțumit de decizia Curții Supreme, afirmând că a sporit mai mult puterea Google și a afectat capacitatea altor companii de a concura.
Avocatul Oracle, Dorian Daley, susține că Google „a furat Java și a petrecut un deceniu în litigii, așa cum poate doar un monopolist”. „Acest comportament este exact motivul pentru care autoritățile de reglementare din întreaga lume și din Statele Unite examinează practicile comerciale ale Google”.
Pe de altă parte, Ken Walker, vicepreședintele senior al Google, a afirmat că decizia este „un mare câștig pentru inovație, interoperabilitate și informatică”.
Articole asemănătoare
Kaspersky, obligat să își mute sediul din cauza suspiciunilor de spionaj rusesc
Un spot publicitar cu Delia, interzis de CNA pentru că nu ar informa corect publicul
EXCLUSIV Președinte TNL Diaspora: Această guvernare trebuie să înțeleagă ca așa nu se mai poate
Decizia NPR de a părăsi Twitter nu a afectat semnificativ traficul către site-ul instituției media
Influencerii Chinei și cum încearcă aceștia să schimbe realitatea din Xinjiang