O televiziune din Coreea de Sud va “reînvia” un cântăreț decedat de 25 de ani
Kim Kwang-seok, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din Coreea de Sud, va putea fi ascultat și văzut după 25 de ani de la decesul acestuia.
Televiziunea SBS va difuza, la sfârșitul acestei săptămâni, imaginea și vocea cântărețului, în cadrul unei emisiune numite „Competiția secolului: AI vs om”. Kim Kwang-seok nu va cânta o melodie din repertoriul său, ci una nouă, în duet cu un artist viu, conform CNN.
“L-am reînviat pe Kim Kwang-seok pentru a arăta capacitatea sistemului de inteligență artificială”, a spus producătorul emisiunii.
Această performanță este posibilă mulțumită unui start-up sud-coreean fondat în 2020, care oferă soluții audio AI pentru creatorii de conținut. Tehnologia Singing Voice Synthesis (SVS), cu care va putea fi auzit artistul sud-coreean, învață voci ascultând mai multe melodii.
Pe cât de ambițios este proiectul, pe atât de multe controverse a stârnit. Pe deoparte, fanii lui Kim Kwang-seok sunt entuziasmați sa îl poată vedea după 25 de ani de la absență, însă sunt și voci care pun la îndoială moralitatea și legalitatea acțiunii.
“Cine este considerat proprietarul vocii? Creatorul programului AI sau al sistemului AI în sine?” s-au întrebat avocații consultați de CNN, fără a putea da un răspuns clar cu privire la acest subiect.
Un alt aspect de luat în considerare este potențialul pe care acest program de Inteligență Artificială îl are în campaniile de dezinformare sau în alte escrocherii. În urmă cu doi ani, în 2019, un angajat al unei companii a fost convins să dea banii firmei după ce o persoană a folosit un software audio pentru a avea vocea șefului său.
În 1996, când avea 31 de ani, cântărețul Kim Kwang-seok și-a luat viața. El se afla în cel mai înalt punct al carierei sale, reușind să lanseze mai multe hituri, motiv pentru care și în ziua de azi sunt fani care vor să creadă teorii ale conspirației despre asasinarea sa, și nu varianta oficială.
Articole asemănătoare
Șeful OpenAI vrea reglementare, dar nu prea. De ce arată UE cu degetul
Israel reîncepe urmărirea cetățenilor prin tehnologia antiteroristă, după creșterea numărului de cazuri de coronavirus
Google va contribui cu 25 de milioane de dolari la noul fond al UE pentru combaterea fake news
Elevii și studenții sunt cei care se implică cel mai mult în viața civică și politică pe internet
Maria Ressa, laureată a premiului Nobel pentru Pace: Musk și Zuckerberg sunt „cei mai mari dictatori”