Statele baltice l-au declarat persona non grata pe Lukashenko. Alți 29 de oficiali din Belarus, incluși pe listă

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a fost declarat persona non grata de către statele baltice, împreună cu alți 29 de înalți oficiali.

Lituania, Letonia şi Estonia l-au inclus pe ”ultimul dictator al Europei” pe o listă neagră pentru suspiciuni de fraudă electorală și violențele împotriva protestatarilor pro-democrație, conform Mediafax.ro.

„Transmitem un mesaj potrivit căruia este necesar să facem mai mult decât să publicăm simple declaraţii. Trebuie să luăm şi măsuri concrete”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

O poziție similară a avut și ministrul de Externe din Estonia, Urmas Reinsalu. Acesta a afirmat că ţările baltice ”demonstrează că noi atacăm încălcările drepturilor omului în Belarus cu cea mai mare seriozitate”, informează Adevarul.ro.

Acțiunea țărilor baltice nu ar fi singura de acest fel, întrucât Uniunea Europeană plănuiește să includă numele a 20 de funcționari din Belarus pe o listă de interdicții de intrare pe teritoriul său, însă acceptul tuturor statelor membre este necesar. 

Părerile privind modalitatea de acțiune a comunității internaționale sunt împărțite. Pe deoparte, tot mai multe state dezaprobă public comportamentul lui Lukashenko și iau măsuri drastice împotriva lui și a regimului său, în timp ce există voci care susțin că toate acestea îl împing pe ”ultimul dictator al Europei” tot mai mult în brațele lui Putin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *