Platformele de crowdfunding vor fi reglementate din 2021. Ce platforme există și ce-ți oferă
Din 10 noiembrie 2021, se va aplica, în toate statele Uniunii Europene, Regulamentul UE nr. 1.503/2020 privind platformele de crowdfunding (finanțare participativă). Iată câteva dintre platformele de crowdfunding pe care le ai la dispoziție în străinătate și la noi.
Din 10 noiembrie 2021, se va aplica, în toate statele Uniunii Europene, Regulamentul UE nr. 1.503/2020 privind platformele de crowdfunding (finanțare participativă), anunță Avocatnet.ro. Printre prevederi, regulamentul stabilește:
- relația platformei cu firmele ce caută finanțare pentru un anumit proiect și cu investitorii;
- obligațiile platformelor (de exemplu, cazierul judiciar al firmelor care cer finanțare);
- soluționarea plângerilor de la clienți (firmele care caută finanțare sau investitorii);
- condiții de autorizare a platformelor;
- informațiile cerute despre proiectele pentru care se caută finanțare.
Deoarece este un regulament comunitar, el va avea aplicabilitate directă în România, fără să fie nevoie de o transpunere printr-o altă lege sau ordonanță sau prin norme metodologice.
Ce platforme de crowdfunding există
Un asemenea mod de finanțare este potrivit atunci când n-ai banii necesari pentru a demara un proiect sau când îți lipsește o parte din bani. În funcție de locul unde activează platforma, va trebui să îndeplinești anumite cerințe administrative sau financiare. Toate au anumite caracteristici comune:
- cel care cere finanțare creează o descriere cât mai cuprinzătoare a proiectului, prin text, imagini și video;
- petenții oferă recompense investitorilor, în funcție de suma donată;
- platforma oprește un procentaj din sumele donate;
- unele platforme resping proiectele care n-au primit suma minimă cerută (suma strânsă este dată înapoi investitorilor).
Kickstarter.com
Este cea mai cunoscută platformă din lume, prin care se finanțează uneori proiecte cu sume fabuloase. Compania are sediul în Brooklyn, New York. În decembrie 2019, s-a calculat că platforma a primit mai mult de 4,6 miliarde de dolari de la 17,2 milioane de susținători care au finanțat 445.000 de proiecte, cum ar fi: filme, muzică, spectacole de teatru, benzi desenate, jurnalism, jocuri video, tehnologie.
Kickstarter nu este disponibil în toate țările; adică, deși poți finanța proiecte, nu poți înscrie un proiect decât dacă te afli în statele agreate de platformă. Se aplică un comision de 5% pe fondurile strânse și procesatorul de plăți mai aplică o taxă de 3-5% pe fiecare sumă transferată. După ce s-a închis finanțarea, proiectele nu mai pot fi editate sau îndepărtate.
Indiegogo.com
Este un site american cu sediul în San Francisco, California. Percepe o taxă de 5% pentru contribuții, care se adaugă taxelor de procesare a plăților, de 3% + 0,30 dolari pe tranzacție. În 2014, a lansat Indiegogo Life (redenumit Generosity.com), un serviciu pe care oamenii îl pot folosi pentru a strânge bani pentru situații de urgență, cheltuieli medicale, sărbători sau alte evenimente de viață. Indiegogo Life nu percepe o taxă pe finanțări.
Utilizatorii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani nu pot utiliza site-ul fără acordul părintelui sau al tutorelui legal. Nu se pot crea campanii care încearcă să strângă fonduri pentru activități ilegale, care sunt în mod clar inventate sau care pretind că fac ceva ce este de fapt imposibil.
Patreon.com
Compania fondată în 2013 își are sediul în San Francisco. Este o platformă americană care oferă instrumente pentru creatorii de conținut ce doresc să instituie abonamente pentru susținătorii lor. Creatorii și artiștii obțin venituri lunare, oferind recompense și avantaje abonaților lor. Patreon percepe un comision de 5 până la 12% din venitul lunar al creatorilor, pe lângă taxele de procesare a plăților. Platforma este utilizaă de creatori de pe YouTube, desenatori BD, scriitori, podcasteri, muzicieni.
Patreon găzduiește și proiecte care au ca obiect creațiile artistice pentru adulți (NSFW – Not Suitable For Work). Cu toate acestea, în octombrie 2017, Patreon și-a schimbat poziția față de conținutul NSFW, introducând noi restricții. O petiție împotriva modificărilor a adunat 1.800 de semnături, ceea ce a atras atenția fondatorului. În martie 2020, Patreon a declarat că interzice doar conținutul care conține „descrieri sexualizate ale minorilor”.
Sprijină.ro
Această platformă românească de strângere de fonduri funcționează după aceleași principii ca și cele din străinătate și este deschisă atât persoanelor fizice, cât și juridice. După ce-ți creezi un cont de utilizator, construiești campania în detaliu. Este important ca descrierea să fie cât mai bogată și să folosești fotografii și clipuri video în care să explici în ce constă proiectul tău, de ce ai nevoie de bani și cum îți vei recompensa susținătorii.
Banii se pot strânge prin donații cu cardul bancar și prin SMS. După finalizarea proiectului, banii de pe carduri se transferă în 15 zile în contul creatorului campaniei, iar cei strânși prin SMS în maximum 60 de zile. Pe platforma Sprijină.ro, inițiatorii de proiecte vor primi fondurile colectate chiar și în situația în care obiectivul lor nu a fost atins. În situația în care fondurile colectate sunt mai mici decât obiectivul, taxele care revin platformei sunt de 9%. Dacă fondurile colectate depășesc obiectivul, se percepe un comision de 5%.
Galantom.ro
„Comunitatea oamenilor de bine” este o platformă de strângere de fonduri pentru organizaţii non-guvernamentale (ONG) care aduc schimbare în diferite domenii de activitate prin proiectele lor. ONG-urile creează proiectele pentru care au nevoie de fonduri, pe propriul microsite găzduit de Galantom.ro. Nu pot fi postate proiecte ale unor persoane fizice sau grupuri de inițiativă fără statut juridic.
Fiecare fundraiser își alege o provocare:
- își dăruiește ziua de naștere;
- aleargă la un maraton;
- renunță la dulciuri, la fumat, ori la alte vicii, pentru un timp sau poate chiar de tot;
- cântă într-un concert pro bono etc.
Sunt anumite provocări pentru care fundraiserii nu își pot crea singuri paginile, ci trebuie să contacteze înainte organizațiile pe care doresc să le susțină. Cauza socială și susținerea celor din jur îi dau fundraiserului o motivație în plus ca să-și ducă provocarea până la capăt.
Platforma Galantom este un proiect non-profit și este oferită gratuit organizațiilor. Platforma se susține din donații. La fiecare donație pentru un proiect, poți direcționa 1, 3 sau 5% către Galantom. Fiecare organizație de pe Galantom folosește serviciile unui procesator de plăți online cu care are contract direct și căruia îi plătește un comision în funcție de condițiile contractuale. Aceste comisioane sunt de obicei de până la 2% din fiecare tranzacție.
Foto: Gerd Altmann (Pixabay)
Articole asemănătoare
Dan Barna, despre Patriarhul Daniel: „Are o viziune modernă referitoare la fake-news-urile legate de cip-uri în vaccin şi alte inepţii”
Facebook, nouă scurgere de date. Mii de utilizatori afectați
Încă nu s-a făcut dreptate pentru jurnalista nord-irlandeză ucisă Lyra McKee
Trei angajați ai CNN, concediați pentru că au venit nevaccinați la muncă
Iohannis convoacă partidele la consultări, după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier