
Un ONG pentru drepturile jurnaliștilor trage un semnal de alarmă: „Dacă presa chineză ar fi liberă, coronavirusul nu ar fi o pandemie”
Un ONG pentru drepturile jurnaliștilor trage un semnal de alarmă cu privire la parcursul epidemiei de COVID-19, declarată recent de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o pandemie
Organizația Reporters without Borders subliniază că, dacă eforturile presei și ale utilizatorilor de social media nu ar fi fost stopate de către guvernul chinez, criza epidemiologică nu ar fi avansat atât de mult, conform unui articol publicat pe site-ul oficial.
”Fără controlul și cenzura impusă de autorități, mass-media chineză ar fi informat publicul mult mai devreme despre gravitatea epidemiei de coronavirus, cruțând mii de vieți și poate evitând pandemia actuală”, mai afirmă RSF.
Analiza arată, în mod cronologic, cum ar fi putut fi evitate evenimentele din prezent dacă mass-media nu ar fi fost cenzurată sistematic. De exemplu, la jumătatea lunii decembrie, la o lună după ce a fost raportat primul caz de afecțiune respiratorie necunoscută, statul ar fi putut să-i informeze pe jurnaliști cu privire la cele 60 de cazuri. Câteva zile mai târziu, pe 30 decembrie, un grup de medici și-ar fi împărtășit îngrijorările pe internet. Statul îi acuză de împrăștierea de „zvonuri false”.
O zi mai târziu, deși OMS a fost alertată, China obligă principalele rețele de socializare să cenzureze postările care conțin anumite cuvinte-cheie: ”Fără cenzură, reţeaua de socializare WeChat, care numără 1 miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliştilor să difuzeze reportaje şi sfaturi de profilaxie contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autorităţile din domeniul sănătăţii”.
Mai mult decât atât, presa internațională ar fi putut să-și informeze publicul, dacă ”ar fi avut un acces complet la informaţiile deţinute de autorităţile chineze despre amploarea epidemiei”, mai arată RSF.
Articole asemănătoare
Facebook, acțiune împotriva dezinformării: sute de conturi vor fi șterse
Au fost publicate primele trei minute din interviul cu Ion Iliescu
Un jurnalist de investigații va lua locul candidatului asasinat, în cursa prezidențială din Ecuador
TikTok crește vârsta minimă pentru a putea face livestreaming pe platformă
Susținătorii lui Aleksei Navalnîi, hărțuiți de poliția rusă după ce datele lor personale au fost făcute publice