X, acuzat că a profitat de pe urma propagandei Hamas

Platforma de socializare a lui Elon Musk este acuzată de un grup de democrați, parte a Camerei Congresului american, că a profitat de propaganda Hamas și de dezinformarea privind războiul dintre Israel și Hamas.

Concret, peste 20 de parlamentari americani au semnat o scrisoare adresată proprietarului X, Elon Musk, și CEO-ului Linda Yaccarino, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situație. Această măsură vine după ce rapoarte de cercetare independente au arătat că pe platformă se aflau numeroase conturi care glorificau Hamas, conform CNN.

Legiuitorii s-au declarat „indignați de indicatorii clari care arată că X profită de pe urma răspândirii propagandei teroriste a Hamas – atât prin taxele de abonament lunare percepute de la unii răspânditori de propagandă, cât și prin reclame afișate în răspunsurile la postările atât ale conturilor Premium, cât și ale conturilor obișnuite”, citând analize efectuate de Institute for Strategic Dialogue, NewsGuard și Tech Transparency Project.

„Având în vedere reducerile majore ale personalului de moderare a conținutului efectuate de X în ultimul an, se pare că X a permis în mod deliberat și a beneficiat de pe urma răspândirii ilegale a propagandei teroriste. Un astfel de comportament din partea uneia dintre cele mai utilizate platforme de social media din lume este total inacceptabil”, a mai spus grupul.

Printre constatările cercetătorilor se numără faptul că anumiți abonați X au partajat videoclipuri care glorifică Hamas și prezintă imagini violente sau macabre. De asemenea, au fost descoperite zeci de conturi plătite de abonați X, care promovau „relatări false sau nefondate legate de război”. Aceste postări fuseseră vizualizate de cel puțin 100 de milioane de ori la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *