Uniunea Europeană va investiga parteneriatul OpenAI cu Microsoft
Comisia Europeană evaluează dacă parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI este valabil în contextul reglementărilor Uniunii cu privire la fuziunile dintre companii. Ancheta se alătură uneia similare desfășurate de autoritățile britanice.
Într-o declarație de presă, Uniunea afirmă că invită experți, oameni de afaceri și toate părțile interesate pentru a oferi o perspectivă cu privire la competitivitatea piaței digitale în care acționează programele AI. În urma acestor opinii, autoritățile vor organiza un workshop unde vor stabili pașii următori. Data limită pânâ când părțile interesante pot veni cu părerea lor este 11 martie.
În mod expres, însă, Comisia Europeană va „analiza unele dintre acordurile încheiate între marii actori de pe piața digitală și dezvoltatorii și furnizorii de inteligență artificială generativă. Comisia Europeană va investiga impactul acestor parteneriate asupra dinamicii pieței […] În final, CE va verifica dacă investiția Microsoft în OpenAI ar putea fi revizuită în temeiul Regulamentului UE privind fuziunile economice.”.
O acțiune similară este luată și de autoritățile din Marea Britanie, care exprimă aceleași întrebări legate de nivelul de concurență din piață, având în vedere parteneriatul puternic dintre cele două companii. OpenAI a primit peste 10 miliarde de dolari de la Microsoft – ceea ce înseamnă că gigantul american deține în jur 49% din companie.
„Lumile virtuale și inteligența artificială generativă se dezvoltă rapid. Este esențial ca aceste noi piețe să rămână competitive și ca nimic să nu stea în calea creșterii întreprinderilor și a furnizării celor mai bune și mai inovatoare produse către consumatori. Invităm întreprinderile și experții să ne informeze cu privire la orice probleme de concurență pe care le-ar putea percepe în aceste industrii, monitorizând în același timp îndeaproape parteneriatele de inteligență artificială pentru a ne asigura că acestea nu denaturează în mod nejustificat dinamica pieței”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei, care se ocupă de politica concurențială a UE.
Ce este interesant e faptul că Uniunea amintește și de o altă piață pe lângă cea a inteligenței artificiale, anume cea VR – a lumilor virtuale. Autoritățile europene nu vor să râmână în urma cu privire la noile tehnologii emergente de pe piață, mai ales că ambele domenii primesc sume uriașe în investiții pentru dezvoltare.
Deocamdată, UE nu reclamă nici o încălcare a regulamentului, însă ancheta este de-abia în faza sa incipientă. Dacă autoritățile vor găsi nereguli ce pun în pericol concurența pieței, atunci Comisia Europeană poate dispune anumite măsuri de corecție, fie chiar impunerea anulării asocierii dintre cele două companii, însă această măsură este luată în ultimă instanță.
Articole asemănătoare
Contul de Twitter al prim-ministrului Indiei a fost spart și folosit pentru a dezinforma
Twitter susține că zeci de mii de conturi false distribuie propaganda Partidului Comunist Chinez
Cum ar putea crește hackerii dozele de medicamente prin manipularea pompelor de perfuzie
YouTube a blocat conturile unor televiziuni ucrainene, asociate cu un aliat al Kremlinului
Care sunt alternativele mai puțin nocive ale fumătorilor? ”Pastila de (dez)informare” oferă posibile răspunsuri