Unitățile britanice care luptă împotriva dezinformării online se confruntă cu până la 10 articole fake news pe zi

Unitățile împotriva dezinformării din mediul online ale Parlamentului Marii Britanii se confruntă cu până la 10 cazuri de articole fake news pe zi. Acestea abordează subiectul coronavirus și au mai multe vizualizări decăt cele ale Serviciului Național de Sănătate (SNS) combinate.

Oliver Dowden, secretar al culturii, susține că unitatea are rolul de a elimina ”falsurile și zvonurile” legate de COVID-19 care ar putea pune viețile persoanelor în pericol, conform theguardian.ro

Un articol de pe site-ul WND.com, care susține că un doctor american ar fi însănătoșit sute de pacienți care erau infectați cu noul coronavirus, a reușit să adune peste 160.000 de accesări pe Facebook de la cetățenii englezi în mai puțin de 24 de ore.

Conform unui calcul al NewsGuard, acest număr este mai mare ca cel al accesărilor din ultimele 30 de zile de pe Facebook și Twitter al articolelor SNS.

Această știre, care declara că doctorul a reușit să vindece pacienții cu un medicament împotriva malariei și zinc, s-a aflat în Topul 5 al celor mai citite articole ce privesc coronavirsul din Marea Britanie.

Dowden susține: „Avem nevoie ca oamenii să urmeze sfatul expert al medicului și să rămână acasă, să respecte SNS și să salveze vieți. Este vital ca acest mesaj să ajungă în casele oamenilor și ca dezinformarea și înformațiile false care o subminează să fie doborâte rapid. Lucrăm cu companii de social media și le presăm ca în această săptămână să acționeze suplimentar în stoparea răspândirii falsurilor și zvonurilor care ar putea costa viața oamenilor. „

Atunci când sunt identificate narațiuni false online sau pe rețelele de socializare, unitatea de răspuns rapid a guvernului se coordonează cu departamentele din Whitehall.  Scopul este găsirea sursei conținutului pentru a fi eliminată. Aceasta poate include o interzicere de pe rețelele de socializare, dar și asigurarea promovării campaniilor de sănătate publică a surselor de încredere.

Mesajele de pe WhatsApp și postările de pe Facebook ce au ca scop dezinformarea publicului sunt tot mai prezente odată cu răspândirea virusului Covid-19.

Unitatea a solicitat Departamentului Sănătății și Asistenței Sociale să creeze și să partajeze postări pe Facebook și Twitter pentru a contracara sfaturile medicale false și a orienta publicul către postările oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *