Un ONG din Marea Britanie susține că este momentul potrivit pentru a conștientiza nevoile presei
Un ONG din Anglia atrage atenția că reducerile de cheltuieli din mass-media vin într-o perioadă în care jurnalismul este vital pentru societate, dar și că pandemia de COVID-19 e un moment prielnic pentru a stabili ce schimbări trebuie să apară în presă.
Science Media Center, o asociație care colaborează cu publicații pentru a le oferi materialele științifice necesare, arată că tăierile de salarii și reducerile de personal pot să dăuneze luptei împotriva coronavirus, din cauza rolului major pe care presa îl joacă. Măsurile adoptate de câteva publicații britanice vin în contextul în care Guvernul Angliei a declarat angajații din mass-media ca fiind ”lucrători-cheie”, pentru rolul lor vital în informarea publicului despre pandemia de COVID-19, arată PressGazzette.co.uk.
”Este sfâșietor că aceste tăieri vin într-un moment în care nevoia de jurnalism bun nu a fost niciodată mai mare”, susține președintele executive al Press Science Centre.
Totuși, Fiona Fox spune că, lăsând posibilitatea unei crize economice în mass-media, este momentul cel mai prielnic pentru presa europeană să se facă afirmată. Iar nevoia oamenilor de a înțelege mai multe lucruri despre COVID-19 a dus la o creștere a interesului publicului în jurnalismul științific.
”Pe fondul întregului haos și al zgomotului alb, jurnalismul profesionist înseamnă că există încă persoane care se dedică să producă o acoperire corectă și corectă, să tragă puterea la răspundere și să mențină publicul informat în mod corespunzător”, mai afirmă Fox.
Nu în ultimul rând, președintele SMC susține că momentele tensionate prin care umanitatea trece acum reprezintă o ocazie pentru a conștientiza nevoile presei. În timp ce proiectele de fact-checking și de știință bazată pe dovezi sunt benefice societății, în acest punct este necesară și investirea în presa mainstream. Altfel, susține Fox, riscăm să ”rămânem doar cu moara de zvonuri”.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Regina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prințul Andrew, Harry și Meghan Markle de pe site-ul familiei regale britanice
După jurnaliști, regimul din Iran trece la arestarea experților din domeniul tech
WhatsApp, schimbare drastică pentru a combate dezinformarea
Diana Șoșoacă contribuie la propaganda rusă anti-Ucraina prin discreditarea NATO
Lucrul de acasă vine și cu riscuri: 1 din 10 angajați britanici crede că nu respectă GDPR