Un oficial rus cere ca WhatsApp să fie interzis pentru angajații de stat

Un parlamentar rus vrea ca WhatsApp să fie interzis pentru angajații de stat, în timp ce un membru din guvernul de la Moscova a spus că serviciile rusești ar trebui să-i țină locul dacă acest lucru se va întâmpla.

Anton Gorelkin, șeful adjunct al Comisiei pentru politica informațională din cadrul Parlamentului rus, a cerut ca serviciul de mesagerie oferit de Meta să fie înlocuit pentru că WhatsApp face parte dintr-o companie care caută să submineze Rusia.

Nu contează dacă este o alternativă rusă sau din Dubai – principalul lucru este că aparține unei companii care participă în mod deschis la războiul informațional împotriva țării noastre și este inclusă pe lista organizațiilor teroriste și extremiste”, a declarat Gorelkin citat de Reuters.

Facebook și Instagram au fost blocate în luna martie după invazia Ucrainei, iar la scurt timp Meta a fost numită oragnizație „teroristă și extremistă” de o instanță din Moscova pentru că ar fi proliferat rusofobia pe platformele sale. Bineînțeles, totul e o șaradă ieftină și face parte dintr-o mișcare a lui Putin de a intimida companiile vestice care nu se supun legilor absurde din Rusia.

WhatsApp este singurul serviciul oferit de Meta care încă funcționează și asta pentru că mulți ruși îl folosesc, dar și pentru că, fiind un serviciu de mesagerie, acuzele aduse împotriva Facebook și Instagram nu au stat în picioare.

Deși un alt oficial din guvern a cerut ca golul pe care WhatsApp l-ar lăsa în urmă să fie umplut de o companie rusească, alternativele sunt limitate. Sancțiunile impuse Rusiei i-a afectat capacitatea de a ține pasul cu sectorul electronic și tehnologic din Vest (lucru pe care chiar Rusia l-a confirmat), iar asta se traduce într-un sector tech mediocru și slab pregătit.

Singura alternativă viabilă este Telegram, care este foarte populară în Rusia mai nou, însă serviciul nu are neapărat legături cu Kremlinul, iar asta nu-i convine regimului lui Putin care ar vrea să metodele de moderare al companiilor din tech și din social media.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri