Meta amenință (din nou) că va bloca știrile pe Facebook. De data asta, este vizată Canada

Meta amenință că va bloca fluxul de știri de pe Facebook dacă guvernul canadian va trece legea care obligă companiile care activează în mediul digital (precum Google, Meta sau Twitter) să compenseze publicațiile de presă pentru conținutul publicat pe platformele lor.

Aflată sub examinare de către o comisie parlamentară, legea (Online News Act) este contestată de Meta atât pentru că o consideră nedreaptă, dar și pentru că niciun reprezentat al companiei nu a fost invitat la reuniunile comisiei pe marginea acestui subiect.

Într-o postare pe blogul Meta, Marc Dinsdale –șeful departamentului de parteneriate media– a spus că blocarea știrilor este o variantă dacă legea trece în actuala ei formă.

Confruntându-ne cu o legislație potrivnică care se bazează pe ipoteze false și care sfidează logica modului în care funcționează Facebook, considerăm că este important să fim transparenți cu privire la posibilitatea că am fi forțați să ne gândim dacă vom continua să permitem sau nu partajarea de conținut de știri în Canada”, a spus Dinsdale în postare.

Conform The Wall Street Journal, discuții între autorități și companie au avut loc foarte recent, însă Meta nu pare să dea înapoi. Ministrul pentru patrimoniul canadian (care se ocupă de domeniile ce țin de cultură, media, sport și arte) a apărat proiectul de lege și a ținut să menționeze în fața Parlamentului că industria de știri din Canada depinde de acest proiect legislativ.

Tot ceea ce le cerem giganților din tehnologie, cum ar fi Facebook, este să negocieze înțelegeri corecte cu agențiile de știri atunci când profită de pe urma muncii lor”, a declarat ministrul citat de WSJ.

Blocarea știrilor nu e ceva străin de Meta

Din păcate această măsură a mai fost aplicată de Meta când legislația nu i-a fost favorabilă. La începutul anului trecut, Facebook oprea fluxul de știri din Australia din cauza unei legi similare. Restricția a fost temporară, însă a fost ridicată doar după ce proiectul de lege a fost modificat de legiuitorii australieni.

Interdicția a fost atât de dură încât nu doar paginile companiilor de știri au fost afectate, ci și conturi guvernamentale sau ale unor servicii de urgență. Blocarea acestora, cu toatea astea, pare a fi fost deliberată, Facebook creând un algoritm special care, practic, nu făcea distincția dintre paginile publicațiilor de știri și paginile care doar distribuiau știri.

Acuzată de autoritățile canadiene că vor să facă ceva similar și în acest caz, directorul de politici publici al Meta din Canada a declarat, conform WSJ, că blocarea știrilor „nu este rezultatul nostru preferat și nu emitem această declarație ca pe o amenințare. Nu vrem să ne aflăm în situația în care trebuie să ne gândim sau să vorbim despre eliminarea știrilor de pe platformă”.

Oricât de frumos împachetate sunt aceste mesaje venite sub formă de declarații sau postări, adevărul este că sunt amenințări. Blocarea accesului la informație nu este doar un simplu rezultat nedorit, ci este un atac direct asupra industriei media și asupra utilizatorilor. Meta se poate ascunde în spatele unor cifre sau date care să demonstreze că știrile nu sunt principalul conținut pentru care oamenii folosesc Facebook-ul, însă încălcarea dreptului la informație rămâne un act injust, indiferent cât de mic ar fi procentajul persoanelor afectate.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri