Un hacker anonim consolidează suspiciunea că uyghurii sunt tratați inuman de China
14 publicații din 10 state diferite au lucrat în comun și au publicat în același timp noi dovezi care arată ce se întâmplă cu adevărat în „infrastructura de reeducare” a zonei Xinjiang. Dovezile, care includ fotografii, minuta discursurilor oficialilor, manuale interne și baze date, au fost oferite de un hacker anonim profesorului și cercetătorului Adrian Zenz, specializat în memorialul victimelor comunismului.
Conform Mainichi, în unul din documentele care conține discursul lui Zhao Kezhi din 2018, Ministrul Securității Publiclui, se arată cum există o politică foarte bine stabilită, aceea a „impușcării imediate” la orice încercare de evadare din lagăre. „Nu-i lăsăm să ne separe, nici măcar o mică bucată de teritoriu nu le dăm (…) Faceți-ne pe noi, Partidul și pe Conducătorul Xi Jiping, să nu avem vreo temere”.
Printre pozele-portret cu deținuți, se arată și motivele reținerii lor. Cele mai multe sunt inexplicabil de nepotrivite pentru a lua libertățile oamenilor. Adrian Zenz dovedește cum, doar într-o localitate mică din regiunea Xinjiang, unde majoritatea cetățenilor sunt musulmani – în principal uyghuri și alte minorități turcești – peste 22.000 sunt deținuți, reprezentând 12% din populația adultă. Un calcul simplu adaptat pe întreg teritoriu populat de aceștia ar sugera că pot fi și 2 milioane.
Poze și motivele privării de libertăți
Omul din poze este Tursun Kadir, deținut pentru învățarea scripturilor musulmane în anii 80 și pentru creșterea bărbii, care ar indica ideologia sa „extremistă”. Sentința ar fi de 16 ani și 11 luni.
Ea este Tajigul Tahir, are 60 ani și a fost arestată din crima „vină prin asociere”. Fiul ei a primit 10 ani pentru terorism, întrucât nu fumează și nu bea, ceea ce indică extremismul religion. Automat, și ea a devenit vinovată pentru cele „făcute” de fiu.
Mulți alții sunt sau au fost arestați și „internați” în aceste școli pentru călătoria în state musulmane, ascultarea învățăturilor islamice, iar un număr la fel de mare au fost încarcerați fără să fie specificat motivul.
Unul din cele mai bune motive de reținere este acela că o persoană era inactivă pe telefonul ei, ceea ce indică dorința acesteia de a scăpa de monitorizarea digitală a regimului. Cea mai tânără persoană avea 15 ani, iar cea mai bătrână 72.
Conținutul dovezilor
Noile informații scurse datează din 2018. În 2017, autoritățile chineze au început construirea acestor lagăre de reeducare. Printre poze se regăsesc și acelea în care se reliefează cum deținuții sunt tratați inuman, cu cătușe la mână, picioare sau la gât.
2800 de poze, nume a peste 300.000 de deținuți, peste 23.000 de documente și peste 10 manuale interne s-au numărat printre noile dovezi care relevă ororile din spatele zidurilor.
Guvernul chinez a tot explicat că aceste informații sunt false și că, de fapt, în cadrul acestor „infrastructuri” de reeducare, „elevii” sunt tratați bine, cu singurul scop de a nu lăsa extremiștii să facă distrugeri. În niciun caz nu se petrec acte violente sau altele asemănătoare, mai afirmă oficialii de la Beijing.
Publicarea acestora coincide cu perioada în care Michelle Bachelet, topul drepturilor omului de la ONU, vizitează Xinjiang pentru a vedea ceea ce se întâmplă.
Toate documentele pot fi consultate accesând site-ul xinjiangpolicefiles.org, iar eseul scris de dr. Adrian Zenz, pe Jurnalul Asociațiilor Europene pentru Studiul Chinei.
Articole asemănătoare
Ucraina lansează o colecție de NFT-uri care prezintă cronologia războiului
Editiadedimineata.ro: Andreea Berecleanu părăsește Antena 1. Cine îi va lua locul
Facebook dăunează vieții de zi cu zi a 360 de milioane de oameni, arată un studiu intern
Jurnalişti Reuters condamnaţi la 7 ani de închisoare în Myanmar pentru violarea de secrete de stat
Republica Moldova interzice oficial știrile produse în Rusia, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări