Un alt jurnalist a murit în Fâșia Gaza. Numărul reporterilor uciși în conflict a ajuns la 37
Numărul de decese în rândul jurnaliștilor din Fâșia Gas, pe măsură ce conflictul dintre Iseael și Hamas se acutizează. Un reporter palestinian a fost ucis alături de 42 de membri ai familiei sale, potrivit agenției sale de știri.
Agenția de știri Wafa a declarat că Mohammad Abu Hasira a fost ucis într-un atac aerian israelian asupra orașului Gaza, conform BBC.
Jurnaliștii nu sunt în siguranță
Cel puțin 37 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Aceeași organizație de supraveghere a drepturilor media susține că luna trecută a fost cea mai mortală pentru jurnaliști de la începutul înregistrărilor sale.
Printre victime se numără 32 de palestinieni, patru israelieni și un libanez.
Deși nu este clar dacă toți relatau despre conflict la momentul morții lor, CPJ a ales să îi includă pe toți în timp ce investighează circumstanțele.
Totuși, există cel puțin un caz în care lucrătorii media au fost loviți de rachete în timp ce se aflau pe teren: este vorba despre două lovituri asupra unui grup de șapte jurnaliști aflați în sudul Libanului. O anchetă preliminară a organizației RSF a arătat că atacatorii știau că vor lovi reporteri.
Ancheta arată că „unul dintre vehiculele lor, pe care era inscripționat «presă», a fost vizat și era, de asemenea, clar că grupul care staționa lângă el era format din jurnaliști”.
Reporteri fără Frontiere a clasificat atacul ca fiind „țintit” întrucât două bombardamente au venit din aceeași direcție, la 37-38 de secunde distanță, în locul în care se aflau cei șapte jurnaliști timp de mai bine de o oră.
În plus, „este puțin probabil ca jurnaliștii să fi fost confundați cu combatanți, mai ales că nu se ascundeau: pentru a avea un câmp vizual clar, se aflau în aer liber de mai bine de o oră, în vârful unui deal”, subliniază raportul.
Articole asemănătoare
Cazul spiritus.ro – Când delirul paranormal, prostia și fake news-ul fac ”casă bună” EXCLUSIV
Cele mai celebre 5 scandaluri mediatice care au arătat meritele jurnalismului de investigație
PASTILA DE (DEZ)INFORMARE: Harm Reduction – măsurile care salvează vieți în consumul de droguri
Cât de importantă e prezența instituțiilor publice pe social media?
Minciuna online capătă noi forme: după știrile false, acum avem fenomenul pseudo-reclamelor