
UE vrea să relaxeze reglementările AI pentru startup-uri
Comisia Europeană, autoritatea executivă a UE, vrea să relaxeze reglementările AI pentru startup-uri, astfel încât conformitatea cu aceste legi să nu fie o povară prea mare pentru companiile aflate la început de drum.
Anul trecut, când legea AI actuală era semnată, contextul global era cu totul altul. SUA încă nu începuse războiul comercial cu întreaga planetă, iar investițiile tech din Europa nu erau în centrul discuțiilor, la Bruxelles.
Acum, însă, nevoia Uniunii de a deveni mult independentă a schimbat atitudinea Comisiei Europene, care va tăia anumite cerințe și obligații birocratice pentru startup-urile AI. Ideea din spatele acestei deregularizări este de a ajuta companiile AI din Europa, care sunt în urma celor din SUA sau China – unde reglementarea inteligenței artificiale nu e la fel de complexă.
„Există o oportunitate de a reduce la minimum potențiala povară a conformității cu legea privind inteligența artificială, în special pentru inovatorii mai mici. Comisia își propune să se bazeze pe primele concluzii desprinse din faza actuală de punere în aplicare și să identifice măsurile necesare pentru a facilita o aplicare simplă și fără probleme a legii AI”, a afirmat Comisia Europeană, conform Reuters.
Legea AI din UE diferențiază între programele AI foarte avansate – ce pot afecta activitatea umană – și cele mai simple, numite ”generaliste”. Sistemele mai avansate sunt reglementate mult mai ferm decât celelalte, cu cerințe clare de transparență și raportare de informații. Asta presupune o responsabilitate mult mare pentru OpenAI, Google sau Microsoft, care dezvotă sisteme AI complexe și puternice.
Nu trebuie scăpat din vedere faptul că, la începutul lunii februarie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a prezentat un plan de investiții de 200 de miliarde de euro ce vor merge către dezvoltarea eficientă a programelor AI create în Europa.
Eforturile de ajutorare și sprijin pentru companiile europene fac parte din noua strategie a UE de a reduce dependența blocului comunitar de tehnologia altor state, într-un moment când digitalizarea și adoptarea sistemelor AI complexe încep să devină priorități generale.
Articole asemănătoare
Agenția de presă a Rusiei a publicat un editorial care vorbea despre victoria din Ucraina… înainte să se întâmple
Proprietarul ProTV, mogulul ceh de presă Petr Kellner, a murit într-un accident de elicopter
Misiune aproape imposibilă pentru șeful TikTok: convingerea SUA privind siguranța aplicației
Protest în presă. Manifestul mai multor jurnaliști împotriva Realitatea: Au decis să nu plătească oamenii care au emis opinii contrare
Ucraina a oprit un atac cibernetic ce viza o rețea de electricitate