UE va reglementa mai dur 19 platforme considerate ”foarte mari”
Uniunea Europeană pregătește terenul pentru intrarea în vigoare a pachetului de legi ce privesc serviciile digitale (DSA) și a numit 19 platforme ca fiind „foarte mari”. Asta înseamnă că fiecare dintre ele vor trebui să se supune unor reguli ceva mai dure decât în mod normal.
Microsoft, Google, TikTok, Twitter și Meta sunt printre companiile indicate de oficialii europeni să se pregătească pentru legile DSA pâna la data de 25 august, cel mai târziu. Microsoft este reprezentată prin platformele Bing și LinkedIn, Google printr-o suită de cele mai populare servicii ale sale (printre care motorul de căutare și YouTube), în timp ce Meta este numită indirect prin Facebook și Instagram.
Într-o postare pe Twitter, Thierry Breton – comisarul european al pieței interne– a listat toate cele 19 platforme considerate „foarte mari” și a menționat că acestea vor avea „obligații mai stricte”.
„Datorită DSA, cetățenii și întreprinderile europene vor beneficia de un internet mai sigur. Atunci când este vorba de o anvergură mare, vorbim și de o mare responsabilitate”, a afirmat Breton în videoclipul atașat postării.
With great scale comes great responsibility 🇪🇺
Extra #DSA obligations as of 25 August for:
AliExpress
Amazon Store
AppStore
Bing
Booking
Google Maps
Google Play
Google Search
Google Shopping
Snapchat
TikTok
Wikipedia
YouTube
Zalando pic.twitter.com/CVmDuzkKe9— Thierry Breton (@ThierryBreton) April 25, 2023
Conform Politico, pe lângă regulile de bază incluse în DSA (pe care le poți citi aici) cele 19 platforme vor trebui să facă un audit – atât unul intern, cât și unul independent ce va fi transmis autorităților – al datelor pe care le dețin. În cazul în care este vorba de un algoritm de recomandare, acesta va fi inspectat de către experți ai Comisiei Europene din cadrul noului Centru pentru transparență algoritmică al UE deschis în Sevilla.
Modul în care s-a întocmit lista de mai sus ține de numărul de utilizatori lunari pe care platformele le au. Dacă au peste 45 de milioane de oameni care folosesc constant serviciul (adică 10% din populația blocului comunitar), atunci acesta esta desemnat ca fiind „foarte mare” și intră pe lista oficialilor europeni. Conform Reuters, Thierry Breton a declarat că alte cinci platforme sunt analizate în acest moment pentru a decide dacă se califică sau nu să intre pe listă.
În cazul în care companiile nu respectă reglementările UE riscă amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale și – dacă încălcările sunt constante – chiar o interzicere.
Până acum, majoritatea companiilor au răspuns pozitiv și au afirmat că lucrează îndeaproape cu autoritățile europene pentru a se asigura că legile DSA sunt respectate. Rămâne de văzut în ce măsură platformele se vor conforma, mai ales că unele dintre ele nu reușesc să îndeplinească anumite cerințe ale Uniunii.
4 Comentarii
Articole asemănătoare
Trei editoriale despre jurnalism din presa internațională
INTERVIU Ion Cristoiu: Hellvig a preluat un Serviciu în care fiecare, până și portarii se considerau conducătorii României / Legea amnistiei duce la preluarea PSD-ului de către Năstase, sută-n sută
Expert în Analiza Războiului Informațional explică impactul paginilor false asupra alegerilor europarlamentare
De ce este periculos fake news-ul pentru democrație și cum poate fi combătut eficient
Dezinformarea online este o preocupare globală, potrivit unui studiu UNESCO