Turcia: Jurnalist suedez arestat sub acuzații de terorism și pentru „insultarea președintelui”

Un jurnalist care lucrează pentru un ziar suedez a fost arestat de autoritățile turce când avionul său a aterizat la Istanbul. O zi mai târziu, el a fost trimis la închisoare. Joakim Medin se afla în Turcia pentru a relata protestele față de încarcerarea primarului din Istanbul.

Administrația lui Erdogan a declarat că jurnalistul suedez „a fost arestat sub acuzația de «apartenență la o organizație teroristă armată» și «insultă la adresa președintelui»”, conform The Guardian.

În plus, președinția spune că Medin era „cunoscut pentru știri anti-Turcia și pentru apropierea sa de organizația teroristă PKK”, gruparea militantă kurdă interzisă.

„Această decizie de arestare nu are niciun fel de legătură cu activitățile jurnalistice”, se mai arată în comunicat.

Reacționând la vestea arestării lui Medin, redactorul-șef al ziarului His, Andreas Gustavsson, a calificat acuzațiile drept „absurde”. El a declarat pentru AFP că „practicarea jurnalismului nu ar trebui să fie o crimă”, în timp ce ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a promis că va ridica problema în fața omologului său turc, după ce a numit acest caz o „prioritate absolută”.

Erik Larsson, șeful organizației Reporteri fără Frontiere din Suedia, a criticat arestarea lui Medin. „Acesta este un atac nu numai asupra lui Joakim Medin, ci asupra noastră a tuturor. Avem dreptul să știm ce se întâmplă în Turcia”, a spus el, conform Politico.

Turcia, împotriva jurnaliștilor

În realitate, conflictul pe care Erdogan îl are cu jurnalistul suedez nu este nou. În 2023, procurorii turci au deschis o anchetă împotriva lui Medin în 2023 în legătură cu un protest la care acesta a participat la Stockholm, în cadrul căruia o marionetă a președintelui Recep Tayyip Erdoğan a fost spânzurată de picioare.

Jurnalistul suedez a fost numit ca fiind unul dintre cei 15 suspecți despre care se crede că au desfășurat, organizat sau au dat publicității demonstrația.

Cazul lui Medin nu este singular în Turcia, care a adoptat mult timp metode autocratice pentru a înăbuși disidența. Săptămâna trecută, mai mult de zece jurnaliști au fost arestați pentru că au acoperit protestele. Printre aceștia se aflau lucrători media angajați de instituții de presă străine, precum fotograful AFP Yasin Akgül. Aceștia au fost ulterior eliberați.

Jurnalistul BBC Mark Lowen a fost, de asemenea, reținut miercuri. După 17 ore petrecute în detenție, acesta a fost expulzat pentru „amenințare la adresa ordinii publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *