Tunisia lansează o campanie împotriva criticilor. Mai mulți jurnaliști au fost arestați
De când Kais Saied a devenit președinte, în urmă cu cinci ani, arestările și alte forme de cenzură au fost frecvente în Tunisia împotriva celor percepuți de putere ca fiind critici. Cu toate acestea, în ultima săptămână, acțiunile represive din țara nord-africană s-au intensificat.
Ultimele victime a represiunii din partea autorităților au fost trei jurnaliști: primul este cameramanul de la France 24, Hamdi Tlili, care a fost ulterior eliberat fără a fi acuzat, precum și jurnalistul de radio Borhen Bsaies și editorialistul Mourad Zeghidi. Cei doi au petrecut patru zile în arest preventiv și au fost acuzați de încălcarea unei legi privind criminalitatea informatică care interzice știrile false și de subminarea securității statului, conform AP.
Potrivit avocatului lui Borhen Bsaies, jurnalistul a fost interogat timp de cinci ore cu privire la postările sale de pe Facebook și la opiniile sale politice. Cu toate acestea, autoritățile nu au putut oferi dovezi clare că Bsaies ar fi încălcat legea sau că ar fi făcut remarci care îl vizau pe președinte.
Situația a tras un semnal de alarmă la nivel internațional, Uniunea Europeană, principalul partener comercial al Tunisiei, emițând un reproș rar întâlnit: „Libertățile de exprimare și de asociere, precum și independența sistemului judiciar, sunt garantate de Constituția tunisiană și constituie baza parteneriatului nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat reporterilor că Statele Unite se implică în Tunisia în legătură cu arestările, în special cele ale avocaților.
„Acest tip de acțiune nu este în concordanță cu ceea ce noi considerăm a fi drepturi universale care sunt garantate în mod explicit în Constituția tunisiană, iar noi am fost clari în legătură cu acest lucru la toate nivelurile”, a declarat el.
Ultimele acțiuni ale guvernului tunisian au declanșat, de asemenea, proteste în capitala țării nord-africane. Sute de protestatari au cerut eliberarea jurnaliștilor, a activiștilor și a personalităților din opoziție încarcerate, precum și stabilirea unei date pentru alegeri prezidențiale corecte.
Articole asemănătoare
Cum vrea Google să schimbe modul în care căutăm informații pe internet
Ucraina, obsesia lui Vladimir Putin. ”Se pare că este hotărât să o facă într-un fel sau altul”
Anthropic, Google, Microsoft și OpenAI formează un grup pentru siguranța programelor AI
Chatbotul Grok al lui Elon Musk generează imagini false cu Trump, Harris și Biden
Berlusconi își face debutul pe TikTok, la 85 de ani