Trump, ironizat de un ONG internațional pentru cizma pusă pe libertatea presei FOTO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost ironizat de către o organizație non-guvernamentală internațională pentru ceea ce ONG-iștii consideră drept o cizmă a liderului SUA pusă pe libertatea presei.

Prădătorii libertăţii presei îi spun «Bravo !» lui Donald Trump. Eforturile preşedintelui american de a-i denigra pe jurnalişti sunt „apreciate” de omologii săi chinez Xi Jinping, rus Vladimir Putin și venezuelean Nicolas Maduro, în colajul realizat în ianuarie de către asociaţia Reporteri fără frontiere / Reporters sans frontières (RSF), conform RFI.ro.

Iată cum au hotărât ONG-iștii să serbeze un an de când este la putere Donald Trump:

De când a ajuns la Casa albă, nu trece o săptămână fără ca Donald Trump să nu-i atace sau denigreze pe jurnalişti. Ca reacție, cei de la Reporters sans frontières au decis să lanseze pe Facebook o campanie intitulată: «Bravo Donald !». Aceasta îi pune în scenă pe anumiţi șefi de state certați cu libertatea presei, precum cei patru de mai sus, care îl felicită pe omologul de la Washington pentru eforturile şi creativitatea sa în a călca în picioare libertatea presei şi a-i denigra pe jurnalişti.

„Această campanie ne spune pe un ton umoristic că practicile preşedintelui american nu sunt demne de ţara primului amendament. Felul în care acţionează Donald Trump trage încet-încet Statele unite spre un climat anti-jurnalişti demn de cele mai groaznice ţări pentru libertatea presei. Atacând astfel jurnaliştii şi infantilizând de o manieră grotescă mediile de informare, Donald Trump pune în mare pericol democraţia americană”, spune Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

În ciuda apelului şi punerilor în gardă lansate de doi senatori republicani – Jeff Flake l-a acuzat de «retorică stalinistă» iar John McCain i-a cerut să nu mai atace presa «precum autocraţii» – preşedintele Donald Trump a «distribuit» miercuri seara aşa-zisele «Fake News Awards» mediilor de informare pe care le consideră cele mai necinstite vizavi de acţiunile sale. Lista acestor «medaliaţi» se poate găsi pe situl partidului republican şi este precedată de menţiunea că «90% din ce s-a spus în presă despre preşedintele Trump a fost negativ.»

Palmaresul, relativ scurt – doar 10 «premii» -, reia o serie de articole sau reportaje eronate care au împins respectivele medii de informare să-şi admită greşelile şi chiar să-i sancţioneze pe autorii respectivi. Toată lumea ştie, recunoaşte, că şi presa – americană sau nu – comite uneori greşeli. Topul realizat de Donald Trump seamănă însă mai mult cu o provocare în plus decât cu o lecţie de deontologie.

Figurează pe lista lui Trump publicaţii sau canale de televiziune precum CNN, ABC, Newsweek, New York Times şi Washington Post acuzate că au divulgat informaţii polemice. Cap de listă, «winner-ul» cum spune preşedintele american, nu este însă o publicaţie sau un ziarist ci cronicarul Paul Krugman, laureat al Nobelului pentru economie şi editorialist la New York Times. El este acuzat că ar fi spus că economia americană nu-şi va reveni niciodată după alegerea lui Donald Trump ori, «Fake News Awards» reaminteşte că Wall Street a bătut record după record de când a ajuns Trump la Casa albă.

Donald Trump a calificat încă din luna februarie anul trecut presa drept «inamicul poporului.» In replică, Washington Post – una din ţintele favorite ale preşedintelui american – a notat că în 2017 Trump ar fi minţit public de cel puţin 2.000 de ori.

Sandu Smaranda:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri