Tragedia din portul Midia, în atenția presei internaționale. Ce spun publicațiile străine despre condițiile în care sunt transportate animalele
În atenția presei internaționale, pe lângă câștigul zdrobitor al lui Klaus Iohannis și posibila debarcare a Vioricăi Dăncilă de la șefia PSD, a intrat și tragedia din portul Midia, unde s-a scufundat un vas cu peste 14.000 de oi la bord.
Așadar, cele mai cunoscute publicații străine au vorbit despre condițiile în care care sunt trasportate animale pentru export. De exemplu, The Guardian vorbește despre numărul mare de vase care părăsesc anual portul Midia (100) și care au condiții improprii pentru oile ce trebuie să parcurgă un drum lung – până în Orientul Mijlociu -, vara riscând să fie arse de vii, notează Mediafax.
Tot pentru The Guardian, un activist al drepturilor animalelor, nava sub pavilion Palau, a spus că ambarcațiunea era suprasolicitată și avea probleme cu motoarele, despre care se știau din decembrie anul trecut.
”România, una dintre cele mai sărace membre UE este a treia ţară crescătoare de oi din blocul comunitar după Marea Britanie şi Spania şi un exportator de top de oi către pieţele din Orientul Mijlociu. Activiştii au numit transporturile pe apă de animale vii ”nave ale morţii”, precizând că oile riscă să fie arse de vii în timpul verii. Din portul Midia, în fiecare an pleacă 100 astfel de vase.
În luna iulie, comisarul european pentru sănătate publică şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaiti, a cerut Bucureştiului să oprească transportul a 70.000 de oi către Golf, din cauza condiţiilor precare. De asemenea a cerut Comisiei Europene să investigheze practicile României”, relatează cotidianul britanic, citat de Mediafax.
Povestea a fost preluată și de BBC, care notează că pentru salvarea ființelor aflate la bordul navei au fost chemate forţe din cadrul poliţie, pompieri şi Paza de Coastă Română. Totuși, doar 32 de oi au reușit să fie scoase din apă, pentru că acestea s-au eliberat singure și au fost găsite înotând în apropierea epavei.
”Activiștii pentru drepturile animalelor și principala asociație de reproducători și exportatori de animale din România, Acebop, au solicitat o investigație urgentă asupra răsturnării reginei Hind.
<<Asociația noastră este șocată de dezastru>>, a declarat pentru agenția de știri AFP președintele Acebop, Mary Pana. <<Dacă nu putem proteja animalele în timpul transporturilor pe distanțe lungi, ar trebui să le interzicem în mod direct>>”, scrie BBC.
Articole asemănătoare
Instagram se luptă cu dezinformarea rusă de pe platforma sa
Google confirmă schimbarea algoritmului de stabilire a ranking-ului în căutări
Facebook, Amazon și Microsoft își sfătuiesc angajații să lucreaze de acasă
Propagandă și fake news în discursul lui Liviu Dragnea
Devoalarea unui semi-fake news – Macron NU a cerut o armată europeană care să ne apere de SUA