TikTok riscă să fie interzisă în SUA. Ultima șansă a platformei e în Senat

Camera inferioară a Congresului american, Camera Reprezentanților, a votat ieri un proiect legislativ ce îi cere TikTok să se despartă de compania-mamă, ByteDance, ori riscă să fie interzisă. Principala îngrijorare a oficialilor americani se referă la posibila influență a Chinei ce se poate folosi de aplicație pentru a lansa anumite mesaje de propagandă.

Negocierile dintre TikTok și autoritățile din SUA nu au ajuns la un acord, iar acest lucru a deschis calea Congresului să vină cu o serie de idei despre cum trebuie gestionată relația complicată a aplicației cu Beijingul.

Într-o intervenție în Camera Reprezentanților, Avril Haines, directoarea Serviciului Național de Informații al SUA, a declarat că aplicația TikTok ar putea influența alegerile Statelor Unite. În acceași zi, proiectul legislativ ce poate duce la interzicerea platformei a fost votat cu o majoritate covârșitoare – 352 de voturi pentru, 65 împotrivă – conform Reuters.

TikTok a reacționat și face apel la Senat să analizeze cu atenție efectele legii, înainte de a-și exprima votul. Senatul este camera superioară a Congresului, iar legislația are nevoie de aprobarea ambelor camere. Cu toate acestea, proiectul de lege nu poate fi transferat dintr-o cameră în alta, ci o versiune nouă trebuie scrisă în Senat – chiar dacă măsurile sau limbajul sunt similare.

Acest proces a fost secret, iar proiectul de lege a fost adoptat în grabă dintr-un singur motiv: reprezintă o interdicție. Sperăm că Senatul va lua în considerare faptele, își va asculta alegătorii și își va da seama de impactul asupra economiei, asupra celor 7 milioane de întreprinderi mici și asupra celor 170 de milioane de americani care folosesc serviciile noastre”, a spus TikTok în postare.

Confrom The Verge, Senatul încă nu are propria sa versiune și este mult mai divizat asupra interzicerii TikTok decât membrii Camerei Reprezentanților; ceea ce reflectă atitudinea americanilor, care nu mai sunt atât de convinși de ideea interzicerii aplicației.

Un studiu recent al Pew Center arată că numărul simpatizanților partidului Republican care susțin interzicerea TikTok a scăzut considerabil față de datele colectate în luna martie a anului trecut. Doar, 50% dintre republicani ar mai sprijini inițiativa – fapt ce reprezintă o scădere de 10 procente de la ultimul studiu în acest sens.

Majoritatea adulților din SUA nu se mai poziționează în tabăra celor care vor să interzică TikTok. În jur de 38% dintre persoanele chestionate în studiu au declarat că susțin o astfel de măsură, în scădere față de procentul de 50% din luna martie 2023.

La fel cum am mai spus-o și în trecut, interzicerea TikTok ar presupune un precedent ce ar crea mai multe probleme decât ar rezolva și ar deschide drumul către un control excesiv al unor aplicații folosite, predominant, de adolescenți și tineri pentru meme-uri și glume.

Dacă Senatul va dori să treacă acest proiect legislativ, va trebuie să vină cu dovezi care să stabilească concret faptul că TikTok răspunde comenzilor regimului de la Beijing. Există o serie de cazuri în care TikTok a fost prinsă în mijlocul unor erori dubioase (de la conturi ale instituțiilor oficiale din China care încercau să facă propagandă mascată și până la datele personale ale unor jurnaliști americani accesate de către ByteDance, compania-mamă), însă dovedirea acestor acuzații este imperativă dacă interzicerea este luată în calcul.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri