The New York Times, într-o nouă dispută cu o companie AI care îi utilizează conținutul

The New York Times continuă să se lupte cu companiile dezvoltatoare de programe de inteligență artificială, care folosesc articolele de presă ale organizației pentru a se antrena. The Times a trimis o scrisoare în care cere companiei Perplexity să înceteze și să nu mai încerce să acceseze sau să utilizeze conținutul jurnalistic în rezumatele AI sau alte formate oferite de produsele lor.

Modele AI generative sunt privite cu suspiciune din cauza modului în care acestea sunt antrenate –cu ajutorul datelor disponibile pe internet fără a căuta, însă, aprobarea celor care au creat conținutul respectiv.

NYT afirmă, conform Reuters, că „modul în care Perplexity folosea conținutul [nostru – n.red.], inclusiv pentru a crea rezumate și alte tipuri de materiale, încalcă legea drepturilor de autor”. Organizația de presă a mai cerut Perplexity, un start-up susținut chiar de Jeff Bezos, să prezinte modul în care conținutul The Times apare în materialele AI, deși publicația are anumite metode de prevenție implementate.

„Nu extragem date pentru a construi modele [AI], ci mai degrabă indexăm pagini web și prezentăm conținut factual sub formă de citate pentru a fundamenta răspunsurile atunci când un utilizator pune o întrebare”, a declarat compania AI pentru Reuters.

Nu e prima oară când publicația americană se luptă pentru a-și ține conținutul departe de inteligența artificială generativă. La sfârșitul anului trecut, The New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft tot pentru încălcarea drepturilor de autor. NYT e de părere că programele AI dezvoltate de cele două companii (ChatGPT și Copilot) au fost antrenate cu articole ale jurnaliștilor The Times, totul fără aprobare.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *