Știrea care încinge internetul chiar înainte să se întâmple: se dă amnistie și grațiere

Liviu Dragnea, liderul PSD, sustine o declaratie de presa la finalul consultarilor cu Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, din Bucuresti, miercuri, 21 decembrie 2016. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

O știre ”pe surse” a aprins iar opinia publică, săptămâna trecută, când ar fi apărut informații cum că liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, face presiuni pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere.

Informația a apărut pentru prima oară pe 13 iulie, pe G4Media.ro, iar de la publicare până la a deveni un subiect fierbinte n-a fost decât un pas. Opozanții coaliției de guvernare au văzut o oportunitate în știrea menționată, deși scenariul rămânea la nivelul de ”surse” – este cazul ex-premierului tehnocrat, Dacian Cioloș, care a afirmat pe Facebook că “forţarea unei ordonanţe de amnistie şi graţiere” va fi, probabil, “ultimul act” al coaliţiei de guvernare. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, spunea că nu este exclus ca acest lucru să se întâmple: „Guvernul poate face orice”, conform Digi24.ro.

Nici societatea civilă n-a stat deoparte. La doar două zile de la publicarea articolului, protestatarii și-au anunțat prezența în stradă: ”Alertă! OUG 13 se întoarce! Nu amnistie! Nu grațiere!” s-a numit evenimentul creat pe Facebook.

Pe 16 iulie, subiectul s-a reaprins, când Dragnea și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-ar fi întâlnit să discute despre această ordonanță. Exact ca și în cazul primei știri, în care se explica că au existat presiuni din partea președintelui social-democraților asupra premierului Viorica Dăncilă, și șeful Senatului a avut parte de un tratament asemănător, întrucât ordonanța de urgență poate trece doar cu acordul ministrului Justiției, asumat de ALDE.

În același articol, publicat tot de G4Media.ro, se evidențiază că nici Tăriceanu nu a fost de acord cu planul colegului său de guvernare, la fel cum nici prim-ministrul nu ar fi acceptat.

Pe lângă întâlnirea desfășurată ”în taină”, sub semnul surselor, G4Media.ro mai spune că Dragnea ar vrea ca OUG pentru amnistie și grațiere să fie adoptată marți, în timpul ședinței de Guvern. Ulterior, publicația revine cu precizări în același articol și spune că Tudorel Toader s-ar fi întâlnit luni cu premierul, deși Tudorel Toader a negat ulterior că a avut loc vreo discuție despre amnistie și grațiere. La întrevedere ar fi participat și șefa MAI, Carmen Dan, și ministrul Culturii, George Ivașcu.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri