Rusia a sporit atacurile cibernetice împotriva țărilor NATO
Rusia și-a intesificat atacurile cibernetice asupra țărilor vestice care susțin Ucraina. Majoritatea țintelor vizate de hackerii ruși au fost statele din NATO, însă Rusia nu s-a oprit aici, peste 40 de țări înregistrând atacuri din partea Rusiei.
Raportul întocmit de Microsoft –care datorită folosirii la scară globală a serviciilor sale deține date vitale despe acțiunile diferitelor grupări de hackeri– arată că nu doar instituțiile statului au fost atacate, ci și infrastructura digitală a mai multi ONG-uri, grupuri sau think-tank-uri care oferă ajutor Ucrainei. Din 24 februarie (de la începutul războiului), 128 de ținte din 42 de țări au fost vizate de atacurile hackerilor ruși.
Cu toate astea, atacurile s-au dovedit destul de slabe și ineficiente, mai puțin de o treime atingându-și scopul. Atât experții, cât și echipa de cercetare a Microsoft au fost surprinși de slăbiciunea atacurilor și de faptul că Ucraina face față cu brio, în ciuda volumului imens de interferențe pe care îl înregistrează.
Acest fapt pare a nu fi o caracteristică importantă pentru Rusia care preferă să îngroape calitatea în cantitate. În timp ce Ucraina este atacată atât fizic, cât și virtual, hackerii ruși au decis să incomodeze și țările care sprijină guvernul ucrainean.
„Pe măsură ce o coaliție de țări s-a reunit pentru a apăra Ucraina, agențiile de informații rusești și-au intensificat activitățile de spionaj și de penetrare a rețelelor online care vizează guvernele din afara Ucrainei. Această intensificare pare să se concentreze cel mai mult pe obținerea de informații din interiorul guvernelor care joacă roluri critice în răspunsul Occidentului la război”, se arată în raportul Microsoft.
Din totalul global al atacurilor Rusiei 63% au fost îndreptate împotriva membrilor NATO, iar statele cele mai apropiate geografic de Ucraina au fost cele care au suferit cele mai multe atacuri, Polonia înregistrând cele mai multe din regiune. Țările Baltice, Norvegia, Finlanda și Suedia au înregistrat și ele un număr ridicat de atacuri. Totuși, SUA s-au dovedit a fi ținta preferată a hackerilor, cu peste 12% din totalul global de atacuri vizând infrastructura americană.
Din nou, Rusia a refuzat să comenteze informațiile oferite de acest raport și nu a răspuns întrebărilor adresate de The Wall Street Journal. Încă de când au apărut primele știri legate de activitățile de hacking pe care guvernul rus le derulează atât în Ucraina, cât și în afara ei, Kremlinul a mințint continuu susținând că Rusia nu desfășoară atacuri cibernetice, ci este victima lor.
Adevărul este că regimul lui Putin se folosește de propagandă, fake news și dezinformări să creeze o imagine distorsionată a realității, iar apoi exploatează platformele de social media pentru a-și amplifica mesajele și să pozeze în victimă sau să descurajeze oamenii să mai susțină Ucraina.
„Acestea plasează în prealabil narațiuni false în moduri similare cu plasarea în prealabil a programelor malware. Apoi lansează ” relatări” simultane și pe scară largă ale acestor narațiuni de pe site-urile web gestionate și influențate de guvern și le amplifică prin intermediul unor instrumente tehnologice concepute pentru a exploata serviciile de social media”, spune Microsoft în raport.
Articole asemănătoare
Declic.ro, scurt chestionar despre referendum: între redefinirea familiei și statistici îngrijorătoare
Site-ul pro-Kremlin Lenta, umplut cu conținut anti-război de doi jurnaliști: „Putin, un dictator patetic, paranoic”
Recomandările redacției: cum combatem dezinformarea în mijlocul alegerilor?
„Project Guardian”, programul Twitter de protejare a conturilor predispuse la hărțuire online
O companie deținută de Google testează etichete pentru imagini generate artificial