Prima gafă pe 2019 a Vioricăi Dăncilă a făcut rapid înconjurul presei

Premierul Viorica Dancila (in Imagine),si prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar, au sustinut declaratii de presa comune, la finalul unor convorbiri oficiale, marti, 24 iulie 2018, la Palatul Victoria din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În ultimele 24 de ore, premierul României s-a aflat de mai multe ori în atenția presei, din diferite motive. Viorica Dăncilă s-a remarcat în ziua ce tocmai a trecut prin mutările de pe scena politică, schimbările de ordin administrativ și nelipsitele gafe.

Unul dintre primele momente în care actualul prim-ministru s-a făcut remarcată a fost cu prima sa gafă în această funcție. La scurt timp după, opinia publică a realizat că n-a fost doar o scăpare – generată de emoții -, ci mai mult un obicei. Se împlinește un an de când Dăncilă ocupă fotoliul de la Palatul Victoria și a făcut un portofoliu impresionant… de perle. Și cum nu se putea ca anul 2019 – care marchează și începutul celor șase luni în care țara noastră va fi liderul Comisiei Uniunii Europene – să înceapă lin, premierul a reușit să mai pună ceva pe lista sa.

DEVANSÁ, devansez, vb. I. Tranz. 1. A întrece pe cineva, a o lua cuiva înainte; a depăși. 2. A săvârși sau a face să se petreacă ceva mai devreme decât era normal sau prevăzut; a grăbi (o acțiune, un fapt). – Din fr. devancer.

”România a devastat… devansat țări puternice din UE”, a afirmat Viorica Dăncilă, în timp ce citea de pe foaie realizările economice ale țării. Cu alte cuvinte, pentru un scurt moment – până să-și dea premierul seama că n-a citit corect, România a distrus alte țări superioare din punct de vedere economic.

DEVASTÁ, devastez, vb. I. Tranz. A distruge, a ruina, a pustii o țară, o regiune, o casă. ♦ A jefui, a prăda. – Din fr. dévaster, lat. devastare

Ca și în alte dăți, știrea a fost preluată și analizată de toată presa. De la Capital până la Digi și de la Stiripesurse până la Mediafax, toate publicațiile au prezentat perla. Adevărul titrează: Dăncilă „devastează“ printr-o nouă gafă: România a devastat state puternice”B1 scrie: ”Dăncilă ne ”devastează” cu o nouă gafă: ”România se situează pe locul 7 în ce privește…”în timp ce știre de pe Gandul se intitulează ”România DEVASTEAZĂ Franţa sau Germania! O nouă GAFĂ a premierului Viorica Dăncilă”Mai multe exemple, AICI.

Cine a omis să informeze publicul cu privire la gafa premierului? Q Magazine. Da, publicația Florianei Jucan, care nu demult publica un elogiu al ”Norei Noapte” la adresa Vioricăi Dăncilă. Și n-au fost ieftine laudele: la scurt timp de la publicarea materialului în cauză, pagina de Wikipedia a Florianei Jucan a fost modificată, aceasta fiind descrisă ca ”jurnalist roman, CEO și acționar principal al revistei Q Magazine și sclav al Guvernului Viorica Vasilica Dăncilă”. Mediastandard.ro a scris mai multe despre asta aici.

Pe de altă parte, Sputnik a reușit imposibilul: să ia acest moment penibil – și pentru români, cât și pentru premier – și să-l întoarcă într-un lucru pozitiv. Titlul spune tot: ”Viorica Dăncilă – declarație foarte importantă – și o gafă… plăcută multor români!”Dacă articolul începe cu Premierul a susținut una dintre cel mai importante declarații – care asigură partenerii din UE de intențiile serioase ale României și de nivelul de pregătire al miniștrilor”, Dragoș Dumitriu mai îngrămădește spre final și gafa făcută în prima ședință a Guvernului de pe acest an.

”Realitatea e că România a fost ”devastată” de statele puternice din Occident – prin acapararea pieței și prin protecționism și concurența – neloială, de multe ori. Deci, o gafă care nu sună rău din punct de vedere al revanșei economice”, concluzionează autorul, în stilul său obișnuit.

La cum s-a prezentat șefa Executivului pe tot parcursul anului trecut, dar și pornind cu stângul în 2019 – doar e vorba de prima ședință de Guvern din acest an – ca și premier, n-ar fi o noutate să mai fim martorii unor episoade asemănătoare, la care presa va răspunde (ca și până acum) așa cum știe mai bine.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri