Presa de stat din Ungaria, cenzurată: Greta Thunberg, Uniunea Europeană și drepturile omului, pe lista neagră

Presa de stat din Ungaria continuă să fie îngrădită. De această dată, jurnaliștilor le-a fost comunicat că au nevoie de aprobare de la superiori pentru a scrie pe anumite subiecte considerate sensibile de către regimul lui Viktor Orban.

Politico.com a primit mai multe capturi de ecran cu corespondență digitală intre redactorii seniori și jurnaliștii din cadrul instituțiilor media de stat, în cadrul cărora redactorilor le este comunicat că este necesară aprobarea pentru a publica articole pe anumite subiecte sau chiar înainte de a se apuca să scrie.

Printre subiectele interzise se numără și „migraţia, terorismul european, Bruxelles, chestiuni legate de biserică”. Greta Thuberg este, și ea, pe lista neagră a presei de stat din Ungaria. Un redactor senior le-a transmis subordonaților săi, pe august, ziua în care tânăra activistă a pornit spre New York pe un vapor, că: „Înainte de a scrie orice fel de articole despre Greta Thunberg, trebuie să obţineţi aprobarea redactorului-şef”.

Aceeași persoană, Sándor Ráth, a scris că a fost informat ”de (şeful biroului extern al televiziunii de stat) Balázs Bende că nu publicăm materialele Human Rights Watch şi Amnesty International”.

Jurnaliștii mediei de stat nu știu cu certitudine cine aprobă și interzice subiectele, însă decizia vine de undeva de sus.

Cu această ocazie, amintim că încă din 2018, Ungaria a intrat în atenția Uniunii Europene pentru modul în care abordează anumite subiecte. Încălcarea valorilor fundamentale ale blocului comunitar a declanșat procedura articolului 7 de către Parlamentul European.

Ca urmare a informațiilor apărute în presa europeană, activista de mediu Greta Thunberg a reacționat pe social media: ”Liste ca acestea nu ar trebui să existe niciodată. Dar din moment ce se întâmplă, cred că este o onoare să fii pe ele … Asta arată importanța democrației. Libertatea presei nu este negociabilă”, a afirma adolescenta, într-o postare de pe contul său de Twitter.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri