Postările conspiraționiste au prins popularitate pe X, după tentativa de asasinare a lui Donald Trump
După tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, platforma de social media condusă de Elon Musk, X, a fost locul unde conspirațiile despre acest eveniment au prins popularitate. Mulțumită secțiunii de ”Trends”, mesajele conspiraționiste au reușit să fie văzute de un număr mare de utilizatori.
Ca orice întâmplare extraordinară, știrea că Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, din care s-a ales cu urechea zgâriată, a fost subiectul principal de discuție pe X, fosta Twitter. Spre deosebire de alte platforme, X dispune de o secțiune, Trends, unde cele mai populare astfel de subiecte sunt amplificate și pot ajunge la utilizatori.
În mod normal, secțiunea servește ca o cale pentru a verificare care sunt cele mai discutate teme în acel moment pe X, însă dezinformare pare să-și găsească locul și ea destul de ușor.
Hashtaguri precum ”falseflag” sau ”staged” au reușit să intre în Trends, iar comentariile postate sub aceste cuvinte vorbesc despre cum tentativa de asasinat este falsă sau o înscenare făcută de echipa lui Donald Trump pentru a-l ajuta în cursa electorală pentru Casa Albă.
Conform The Verge, postările conspiraționiste nu sunt în număr foarte mare și nici nu par a fi altceva decât scurte comentarii ale unor utilizatori care cred că totul este o înscenare, însă sistemele de moderare ale X (sau absența unora solide) au permis ca aceste postări să fie amplificate de algoritm și prezentate unui număr mult mai mare de oameni.
Abordarea laxă cu privire la moderarea de conținut pe care Musk a impus-o încă de când a preluat frâiele companiei, continuă să îi creeze mai multe probleme decât beneficii. Mediul informațional de pe Twitter nu a fost niciodată unul prea grozav, însă X a reușit să elimine și puținul care exista înainte.
Restul numelor mari din social media ca YouTube, Facebook sau Instagram nu au avut aceleași impedimente ca X în abordarea dezinformării. Majoritatea informațiilor despre tentativa de asasinare duc utilizatorii de pe aceste platforme către agenții de presă de încredere sau către personalități verificate.
Și după tot acest eșec de moderare, care pare ceva absolut normal pentru restul platformelor, X pare că se încununează cu lauri; contul oficial al companiei a postat mesajul „global town square” – o trimitere la spusele lui Elon Musk care, după ce a achiziționat Twitter, a declarat de mai multe ori că platforma va deveni ca o piață unde utilizatorii de peste tot vin să vorbească despre evenimente de interes.
Articole asemănătoare
Zece mari organizații media cer reglementarea AI privind folosirea conținutului cu drepturi de autor
Congresul american încă vrea să interzică TikTok, deși sprijinul pentru inițiativă scade
55% dintre influencerii români și-au crescut artificial conturile de Instagram
Google lansează programul de licențiere de știri, News Showcase, în Franța
Jurnaliștii francezi, ținta manifestanților anti-pașaport sanitar. Doi fotoreporteri, insultaţi şi scuipaţi de protestatari