Polonia avertizează că Rusia ar putea fi în spatele știrii privind mobilizarea a 200.000 de oameni

Este clar de ceva timp că Rusia nu a renunțat la tehnicile sale din Războiul Rece, folosind diverse metode subversive împotriva țărilor pe care le considera inamicii săi. Ultimul incident de acest gen s-a petrecut în Polonia, unde agenția națională de știri (PAP) a fost accesată de ceea ce autoritățile spun că sunt hackeri susținuți de Rusia, care au publicat apoi un fake news.

Reportajul părea neprofesionist, dar avea un ton de urgență. În interior, cititorul era informat că premierul Donald Tusk mobiliza 200.000 de oameni începând cu 1 iulie, în contextul creșterii tensiunilor dintre țările aliate și Federația Rusă, conform AP.

Articolul a fost șters opt minute mai târziu, iar PAP a emis o declarație în care a precizat că nu a fost sursa articolului. Ulterior, hackerii au republicat raportul fals, pentru ca apoi să fie eliminat de către agenție.

La cel mai înalt nivel al Poloniei, mesajul este unul clar: Rusia ar fi responsabilă pentru acest atac la adresa presei și securității naționale. Krzysztof Gawkowski, viceprim-ministru și responsabil cu afacerile digitale, a declarat: „Totul indică faptul că avem de-a face cu un atac cibernetic din partea Rusiei. Scopul este dezinformarea înainte de alegerile pentru Parlamentul European și paralizarea societății.” 

Inclusiv premierul polonez, Donald Tusk, a vorbit public despre acest incident, afirmând: „Un alt atac foarte periculos care ilustrează bine strategia de destabilizare a Rusiei în ajunul alegerilor europene. Este din ce în ce mai clar cât de importante sunt aceste alegeri pentru noi”. 

Măsuri pe care țările ar putea să le ia

Oficialii de securitate au investigat sursa atacului și au luat măsuri pentru a proteja PAP împotriva altor tentative de publicare a știrilor false. Guvernul polonez susține că țara este ținta unei războaie hibride coordonate de serviciile de informații ale Rusiei și Belarusului, care implică diverse tactici, inclusiv migrația forțată la graniță și atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat.

Pentru a preveni astfel de atacuri cibernetice în viitor, autoritățile și organizațiile pot lua măsuri care variază de la educarea publicului în ceea ce privește dezinformarea și până la dezvoltarea infrastructurii cibernetice, inclusiv prin investiții în tehnologie de ultimă oră, precum și în capacități de monitorizare a potențialelor atacuri.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri