Platformele de socializare se feresc să sancționeze conturile autorităților din Rusia

Ai auzit deja de cea mai recentă narațiune a propagandei de la Moscova: America are laboratoare care dezvoltă arme biologice în Ucraina. Conturile afiliate sau controlate de Kremlin au început să inunde social media cu postări care propagă acest mesaj.

Înainte de toate, regimul de la Moscova nu are nici o dovadă care să susțină această teorie. Nu doar Rusia nu are aceste dovezi, nimeni nu are. ONU și-a prezentat opinia cu privire la propaganda rusă în urma unei ședințe a Consiliului de Securitate în care s-a analizat teoria Rusiei. Răspunsul: nu există urme care să dovedească vreun program de dezvoltare de arme biologice în Ucraina.

Bineînțeles, acest lucru nu a oprit autoritățile de la Moscova să continue să răspăndească fake news-ul pe platformele de socializare.

Aici poți vedea și tweet-ul din 9 martie când purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a transmis oficial propaganda pe Twitter.

Compania americană pare să nu fii luat măsuri împotriva acestui fake news grosolan, însă nu e singura. Sancțiunile în masă pe care RT, Sputnik și alte conturi de media asociate cu Kremlinul le-au suferit nu s-au aplicat și conturilor ce aparțin autorităților de la Moscova, deși nu se sfiesc deloc în a crea și distribui dezinformare.

În schimb, după cum arată și o analiză a CNN, marile platforme de socializare au decis să acționeze cu privire la fiecare postare în parte făcute de aceste conturi. Cele mai recente acțiuni ale giganților din social media se referă la bombardamentul spitalului din Mariupol care a demonstrat (pentru a câta oară?) cruzimea armatei ruse. Atât Facebook, cât și Twitter au decis să șteargă postările ambasadei Rusiei la Londra care eticheta imaginile și clipurile video care arătau pagubele atacului drept fake news.

Contul ambasadei ruse din Marea Britanie, dar și altele ce aparțin diferitelor instituții guvernamentale sunt încă active pe marile platforme, chiar dacă împrăștie fake news și oferă informații neadevărate despre războiul din Ucraina.

Purtătorii de cuvânt ai Meta și Twitter au făcut scurte declarații pentru CNN în care spuneau că o eliminare totală a acestor conturi nu ar ajuta pe nimeni și este în interesul publicului să aibe acces la narațiunile Moscovei:

  1. Nu eliminăm conturi chiar și atunci când nu suntem de acord cu conținutul pe care îl postează, dar luăm măsuri atunci când acestea încalcă regulile noastre. Lumea merită oportunitatea de a auzi și de a examina conținutul liderilor ruși în acest moment”- declarația Meta.
  2. Deși avem de ani de zile o politică privind conturile media și guvernamentale afiliate statului, războiul din Ucraina aduce un nou set de provocări în ceea ce privește modul în care gestionăm aceste conturi. Obiectivul nostru este să aplicăm în mod consecvent regulile noastre, echilibrând în același timp interesul public”- declarația Twitter.

La momentul redactării acestui articol, postările autorităților ruse despre laboratoarele din Ucraina nu sunt eliminate și nici etichetate ca fiind fake news pe nici una dintre platforme. Meta și Twitter spun că aplică consecvent regulile, însă adevărul nu e atât de frumos pe cât ni-l prezintă aceste companii.

La urma urmei, de ce nu ar trebui sancționate conturile unui guvern care își cenzurează propriul popor? Îți reamintesc că Rusia a adoptat o lege care prevede pedepsirea cu 15 ani de închisoare a persoanelor care contrazic versiunea Moscovei despre războiul ilegitim din Ucraina.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri