Peste 300 de jurnalişti au fost reţinuţi în 2020. Comportamentul abuziv asupra femeilor jurnaliste, mai mare cu 35%
Pandemia de coronavirus a adus multe probleme mediului jurnalistic, în contextul în care bugetele de publicitate au trebuit reduse. Însă situația e cu atât mai gravă cu cât abuzurile asupra jurnaliștilor s-au accentuat, criza epidemiologică fiind folosită ca și scuză pentru limitarea drepturilor omului.
Numărul de jurnaliști aflați în închisoare la sfârșitul anului 2020 este aproape același cu cel anul trecut, în ciuda unei creșteri mari a încălcărilor libertății presei și a arestărilor legate de pandemia de coronavirus. Mai mult, 54 de reporteri sunt ținuți ostatici și despre patru nu se mai știe nimic.
Violențele împotriva femeilor jurnaliste a crescut
Organizația internațională pentru protecția jurnaliștilor Reporters without Borders raportează o creștere de 35% în ceea ce privește comportamentul abuziv al statului asupra femeilor jurnaliste, de la 31 – cât a fost anul trecut -, la 42.
„Majoritatea femeilor jurnaliste nou reținute sunt deținute în Belarus (patru), care a cunoscut o represiune fără precedent de la disputele alegerilor prezidențiale din august și în două dintre țările în care criza coronavirusului a adus o creștere semnificativă a represiunii – Iran (patru) și China (două). Acestea includ, de asemenea, Pham Doan Trang din Vietnam, una dintre laureații Premiului RSF pentru libertatea presei din 2019”, scrie RSF.
”Efectul COVID-19”
Criza de coronavirus a fost folosită ca și scuză pentru limitarea libertăților societății civile și presei, fiind invocate motive precum limitarea dezinformării privind COVID-19 sau protejarea măsurilor de prevenție.
„Conform datelor (neexhaustive) colectate de personalul RSF și Tracker 19, a existat o creștere de patru ori a arestărilor arbitrare ale jurnaliștilor în primele trei luni ale răspândirii Covid-19 în întreaga lume (martie-mai 2020). De la începutul lunii februarie până la sfârșitul lunii noiembrie 2020, numai arestările arbitrare au reprezentat 35% din încălcările libertății presei înregistrate (în timp ce violența fizică și amenințările împotriva jurnaliștilor au reprezentat 30%). În timp ce majoritatea jurnaliștilor arestați au fost reținuți doar câteva ore sau, în unele cazuri, câteva zile sau săptămâni), 14 jurnaliști care au fost arestați în legătură cu acoperirea pandemiei sunt încă deținuți la sfârșitul anului”, se mai arată în analiza organizației internaționale.
Cei mai mulți jurnaliști reținuți în legătură cu pandemia de coronavirus sunt în Asia, continentul unde au apărut primele cazuri de COVID-19 și unde s-au constatat cele mai multe încălcări ale libertății presei în legătură cu pandemia. China are cel mai mare număr de reporteri arestați (șapte), în timp ce doi jurnaliști reținuți se află în Bangladesh și unul în Myanmar.
Situația nu este mai fericită nic în Orientul Mijlociu, acolo unde mai multe țări au profitat de pandemia coronavirusului pentru a intensifica controlul asupra presei și a știrilor. Doi jurnaliști se află în custodia statului iranian, iar unul în Iordania. Statul african Rwanda a reținut, la rândul său, un jurnalist pentru că ar fi „încălcat reglementările de carantină”.
Articole asemănătoare
EA a revenit asupra deciziei de a nu lansa noul expansion pack al Sims 4 în Rusia
O rafinărie din Polonia cumpără un grup local media și astfel amenință democrația din țară
Prigojin cere publicației Politico să îl ajute să achiziționeze avioane de vânătoare F-35
România este premiantă la teoriile conspirației privind COVID-19
The Guardian nu va mai permite OpenAI să folosească conținutul său pentru ChatGPT