Pactul ONU pentru o migrație sigură: între fake news și realitate

Pactul ONU pentru o migrație sigură, discutat în perioada 10-11 decembrie la Marrakesh (Maroc) și care va fi semnat pe 19 decembrie, a fost învăluit în ultima lună în fake news.

Adevărul a realizat o listă cu minciunile pe care extrema dreaptă – și nu numai – le-a folosit, in încercarea de discreditare a acordului.

  1. Fals: statele vor fi obligate să primească refugiați. Real: acordul nu are valoare juridică, bazandu-se mai mult pe “moralitatea” statelor semnatare.
  2. Fals: migrația clandestină va fi încurajată. Real: scopul Acordului ONU este tocmai să elimine astfel de practici care pot pune vieți în pericol.
  3. Fals: migranții vor avea parte de noi drepturi juridice. Real: exact ca și la primul punct, documentul nu are valoare juridică. ONU dorește ca statele membre să respecte celelalte tratate semnate, printre care și declaratia drepturilor fundamentale ale omului.
  4. Fals: pactul a fost respins de cele mai importante state. Real: singurul stat mai important care s-a retras (după ce, in vara, a acceptat tratatul) este Austria. De asemenea, SUA a anunțat de anul trecut ca nu va participa la negocieri.

Cititi mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *