Optimism pe hârtie, pesimism în buzunare. Sputnik promovează ”creșterea economică” pompată de PSD EXCLUSIV
Mediastandard.ro a arătat, în nenumărate rânduri, că publicația Sputnik.md adoptă și promovează Partidul Social Democrat în încercarea de a oferi legitimitate derapajelor formațiunii politice aflate la guvernământ. Mai mult, câteva personaje de seamă din partidul condus de Liviu Dragnea sunt întruchipate pe site-ul amintit ca niște luptători viteji, total opuși curentului european.
Cu toate astea, raportul prezentat în decursul zilei de marți în Parlamentul European – menit să atragă atenția României asupra unor probleme cu care nu numai statul știa că se confruntă, dar și populația recunoaște problematicile respective – a stârnit zarvă atât la vârful coaliției PSD – ALDE, dar și pe… site-urile cu caracter manipulator. După ce scenariul privind sesizarea Curții Europene de Justiție de către social-democrați a prins contur, s-a putut observa o creștere a numărului de articole critice la adresa UE pe Sputnik, considerat principalul canal al Kremlinului în România și Moldova. Pe acest subiect, mai multe AICI.
”E oficial: primul semn că Bruxelles-ul greșește, iar Guvernul României are dreptate” e un articol din aceeași gamă, însă mi-a adus foarte mult aminte de un articol scris de Nora Noapte în QMagazine, în cadrul căruia nu numai că o lăuda pe Viorica Dăncilă, dar caracteristicile atribuite premierului erau evident departe de realitate. De exemplu: ”Viorica Dăncilă nu este nici proastă, nici incultă, nici provincială, nici gafeură”. Acum, nu spunem că șefa Executivului este toate aceste atribute, însă clar nu știe că forma corectă este ”preșidinția Consiliului”, nu ”președenția”, să acorde subiectul cu predicatul (”Orice om îi este frică”), sau că Iran și Pakistan nici nu se află pe continentul european, darămite în Uniunea Europeană. A, să nu mai vorbim de ”imunoglobina” în loc de ”imunoglobulina”. Cât despre gafe protocolare sau de comportament, dacă ar fi să enumerăm fiecare moment în care Viorica Dăncilă ne-a făcut să râdem amar, am umple prea multe pagini. Concluzia rămâne la latitudinea cititorului.
Așa și în cazul articolului de pe Sputnik – o abureală, menită să mai spele o reputație mult prea mânjită. Autorul (care scrie după un pseudonim, așa cum arată Checkmedia.ro) afirmă încă de la început ”superioritatea” României atunci când vine vorba de predicții economice. Cu alte cuvinte, Daniel George Nistor susține că ”produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 4,2%”, creșterea economică fiind ”apropiată de previziunile de la București (optimiste) decât de cele de la Bruxelles (pesimiste).”
Așa-zisa creștere economică și fățarnica ambundență în care România se scaldă face parte din discursul cel de toate zilele al Partidului Social Democrat. Pare că cifra asta a devenit un paravan pentru orice greșeală a formațiunii politice sau a membrilor acesteia. Nu sunt puține dățile în care fețele puține, dar cunoscute ale câtorva social-democrați s-au lăudat, la televizor, cu creșterea economică. Care există, nu zice nimeni că nu.
Doar că e o diferență între creșterea economică și nivelul de trai. Un studiu publicat la sfârșitul lunii octombrie arată că o familie de doi adulți și un copil are nevoie de 5.551 lei pentru un trai decent (adică alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an). Salariul minim brut, la momentul actual, este de 1.900 de lei. Guvernul a anunțat că de la 1 decembrie, acesta va fi de 2.080 de lei. Românii au cel mai mare salariu minim brut din regiune. Sună bine, nu? Ei bine, România are, de asemenea, și cea mai ridicată rată efectivă de taxare. În timp ce restul țărilor din regiune încasează doar 21% din banii unui angajat, în țara noastră taxele sunt de 42%.
Indicele de Progres Social clasează România pe locul 44. S-a observat că PIB-ul per cap de locuitor nu reflectă realist calitatea vieții în cele mai multe dintre state.
În teorie, creșterea economică pe care PSD-ul și-o însușește și care este promovată de cele mai îndoielnice publicații sună bine. Cu toate astea, aceasta nu reflectă realitatea cetățenilor de rând și este folosită doar drept o distragere de la gafele politicienilor.
Articole asemănătoare
De ce ar putea #10yearchallenge să nu fie ceea ce pare
Presa poloneză acuză Facebook că „își exploatează poziția dominantă” pentru a „cenzura” conținutul media
Câteva aplicații pentru jurnaliști: Pushbullet, Transcribe, KineMaster și altele
Ucigașul jurnalistei bulgare Viktoria Marinova, condamnat. Cazul de la granița cu România care a stârnit reacții puternice
Cuvântul-ortodox.ro – dezinformare, teoria conspirației și fundamentalism ortodox EXCLUSIV