OpenAI va continua să fie o organizație nonprofit

OpenAI, dezvoltatorul din spatele ChatGPT, a decis să rămână o organizație nonprofit și va renunța la planurile de legate de transformarea într-o companie normală, axată pe generarea de profit. Primii pași pentru schimbare fuseseră făcuți încă de la sfârșitul anului 2023, când Sam Altman, șeful OpenAI, a fost înlăturat (apoi readus) tocmai că acesta și-ar fi o structură for-profit.

Acum, însă, OpenAI au decis ca statutul de organizație nonprofit să continue, lucru ce înseamnă că boardul de conducere – care l-a demis și readus pe Altman – va rămâne la conducerea ramurii comerciale a OpenAI. O mică modificare a fost introdusă pentru a permite strângerea de fonduri mult mai ușor în viitor, însă statutul de nonprofit nu e afectat.

Am luat decizia ca organizația nonprofit să păstreze controlul asupra OpenAI după ce am ascultat opiniile liderilor civici și ne-am angajat într-un dialog constructiv cu birourile procurorului general din Delaware și al procurorului general din California”, a declarat OpenAI într-o postare pe blogul companiei.

Presiunile n-au venit doar din partea societății civile, a autorităților sau a lui Elon Musk (care a dat în judecată OpenAI când s-a anunțat planul pentru for-profit), ci mai ales din interiorul OpenAI. Unii dintre cei mai importanți oameni, unii care au făcut parte din echipa fondatoare, au decis să plece din cadrul companiei.

La câteva luni după ce Sam Altman a fost readus în funcția de CEO, Ilya Sutskever, co-fondator al OpenAI, a plecat, urmat mai apoi de directorul de tehnologie (CTO) Mira Murati. Imediat după anunțul lui Murati, Bob McGrew, șeful echipei de cercetare, a declarat că va părăsi la rândul său OpenAI.

Deși pornise ca un start-up nonprofit, în urma popularității ChatGPT, a programelor AI în general și a parteneriatul de miliarde de dolari cu Microsoft, OpenAI s-a găsit nevoită să meargă într-o direcție în care asigurarea de investiții nu mai putea fi ignorată, iar statutul de for-profit era foarte atrăgător.

Decizia a fost primită în mod negativ, în mare parte, multe dintre critici fiind legate de faptul că o astfel de transformare are face ca OpenAI să renunțe la misiunea sa de a păstra o dezvoltare sigură și precaută a programelor AI, așa cum cere obiectivul nonprofit. Doar că, din acest punct de vedere, OpenAI a decis deja să reducă timpul, dar și resursele destinate testării siguranței modelelor AI, manieră care ridică mari semne de întrebare în legătura cu viitorul dezvoltării sigure și etice a inteligenței artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *