OpenAI rămâne fără voce pentru noul model al ChatGPT

În cea mai nouă controversă din jurul OpenAI – unde Sam Altman este CEO – compania a retras vocea noului model ChatGPT, după ce avocații actriței Scarlett Johansson au contact conducerea în legătura cu vocea programului AI.

Într-o postare pe blogul companiei, OpenAI a prezentat procesul de înregistrare și alegere a actorilor de voce pentru ChatGPT și a ținut să precizeze că vocea folosită, deși similară cu a lui Johansson, aparține altcuiva.

Credem că vocile AI nu ar trebui să imite în mod deliberat vocea distinctă a unei celebrități – vocea lui Sky nu este o imitație a lui Scarlett Johansson, ci aparține unei actrițe profesioniste diferite care își folosește propria voce naturală. Pentru a le proteja intimitatea, nu putem împărtăși numele vocilor noastre”, scrie în postare.

Modul vocal al GPT-4o, numit Sky, a fost prezentat săptămâna trecută cu mare pompă de OpenAI, care a demonstrat toate lucrurile de care noul model AI este capabil. Demo-ul pentru GPT-4o a fost impresionant, iar piața tech (și nu numai) a răspuns pozitiv. Vocea pentru noul model a fost comparată încă de atunci cu Scarlett Johansson, chiar Sam Altman postând pe X titlul filmului „Her” – pelicula în care Johansson dă voce unei inteligențe artificiale de care protagonistul se îndrăgostește.

Deși a refuzat să confirme vreo legătură cu Johansson, OpenAI a fost prinsă pe picior greșit când actrița a dezvăluit că – în septembrie 2023 – Sam Altman a discutat cu ea despre posibilitatea ca GPT-4o să-i folosească vocea. Johansson a refuzat, însă Altman a mai cerut o dată permisiunea cu doar două zile înainte de prezentarea programului AI.

[Sam Altman – n.r.] Mi-a spus că a simțit că, dacă aș dat glas programului, aș putea să fac legătura între companiile de tehnologie și profesioniștii din domeniul creativ și să ajut consumatorii să se simtă confortabil cu această schimbare seismică în ceea ce privește oamenii și Al […] Când am ascultat demo-ul lansat, am fost șocată, furioasă și nu mi-a venit să cred că d-l Altman a folosit o voce care semăna atât de ciudat de mult cu a mea, încât cei mai apropiați prieteni ai mei și agențiile de știri nu au putut face diferența […] Cu două zile înainte ca demo-ul ChatGPT 4.0 să fie lansat, domnul Altman l-a contactat pe agentul meu, cerându-mi să mă răzgândesc. Înainte de a putea să luăm legătura, programul a fost lansat”, a declarat Scarlett Johansson, citată de Variety.

E clar că avocații actriței au pus suficientă presiune asupra OpenAI încât vocea GPT-4o a fost retrasă, însă scandalul scoate la iveală o latură problematică a produselor de inteligență artificială și a modului în care dezvoltatorii acestei tehnologii aleg să-și prezinte programele. Faptul că industria creativă este imitată, copiată și replicată fără a se lua în calcul drepturile de autor sau orice formă de recompensare pentru munca lor, pare să devină standardul companiilor AI.

Sam Altman și compania pe care o conduce poate nega la nesfârșit vreo conexiune cu Johansson, însă realitate e că au ales o voce care să semene cât de mult posibil cu cea a faimoasei actrițe, după ce aceasta a refuzat oferta OpenAI. Intenția era de la început ca Johansson să fie vocea GPT-4o, iar refuzul nu pare să fii schimbat planurile companiei. La urma urmei, ce contează permisiunea unei actrițe când valorea companiei se numără în miliarde și crește de la o zi alta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *