În ciuda promisiunilor, Facebook nu a reușit să oprească o operațiune de extremă-dreapta, care profită financiar de pe urma unor pagini de pe platformă. Administratorii acestor pagini postează constant material controversat, precum știri false care promovează ura îndreptată împotriva musulmanilor.
Potrivit unei anchete desfășurate în decembrie de către jurnaliștii de la The Guardian, cele mai mari pagini de extremă dreaptă de pe Facebook fac parte dintr-o rețea coordonată de o întreprindere comercială care urmărește să obțină profit prin cultivarea urii și atitudinilor discriminante la adresa musulmanilor. Se pare că, în urma anchetei, Facebook a închis unele dintre aceste pagini, însă nu pe toate, iar un purtător de cuvânt al companiei a declarat:
„Aceste pagini și conturi au încălcat politica noastră împotriva spamului și a conturilor false, prin publicarea conținutului clickbait pentru a conduce oamenii către site-uri din afara platformei. […] Investigațiile noastre continuă și, ca întotdeauna, vom lua măsuri dacă vom constata încălcări”.
Totuși, la două luni după acest incident, The Guardian a descoperit că există în continuare cel puțin 6 pagini care promovează conținut anti-islamic, pentru a conduce cititorii la aceleași site-uri. Pe lângă motivațiile financiare, acestea își propun să influențeze convingerile politice ale cititorilor, prin folosirea unor informații inventate.
Facebook a anunțat că va ancheta situația, pentru a afla dacă paginile respective se fac vinovate de ,,comportament inautentic”, încălcare a regulamentului definită ca ,,grupuri de pagini sau persoane care lucrează împreună pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine sunt sau ce fac”. Incertitudinea legată de legalitatea acestor pagini provine din faptul că, în general, în cazurile de comportament inautentic, sunt implicate conturi ale unor persoane fictive, însă, în acest caz, paginile au administratori reali.
De asemenea, Facebook trebuie să decidă și dacă materialele postate pe aceste pagini încalcă regulile privitoare la promovarea urii la adresa unor persoane sau comunități. În orice caz, majoritatea persoanelor decente susțin că extremismul nu ar trebui să fie tolerat pe platformă. Axel Bruns, profesor la centrul de cercetare digitală a Universității de Tehnologie din Queensland, a spus că Facebook nu are nicio scuză pentru faptul că nu a depus mai mult efort să oprească rețeaua.
Leave a Comment