
O jurnalistă din Albania, agresată de prim-ministru
Edi Rama, prim-ministrul Albaniei, a evitat întrebările adresate de jurnalista Ambrozia Meta și a recurs la un gest criticat ulterior de organizațiile pentru drepturilor jurnaliștilor.
Reporterul canalului de televiziune Siry TV, Ambrozia Meta, l-a întrebat pe șeful Executivului de la Tirana despre investițiile din cadrul Insulei Sazan.
Edi Rama a evitat sa răspundă la întrebarea jurnalistei, atingând-o, în schimb, pe obraz.
A disgusting, yet no surprising gesture of #Albania PM, @ediramaal harassing a female journalist today. pic.twitter.com/0DFuUOzDwX
— Xhemajl Rexha (@xhemajl_rexha) March 19, 2024
Cu toate că organizațiile pentru drepturile presei au condamnat incidentul, Rama refuză să își scuze gesturile și susține că acesta a adoptat o maniera potrivită, că a răspuns la întrebări calm și că gestul făcut nu poate fi considerat din niciun punct de vedere ca fiind un act de agresiune împotriva jurnalistei.
Gestul prim-ministrului Albanez a fost criticat și de Uniunea Jurnaliștilor din Albania, care susține ca reporterul avea dreptul de a îi adresa întrebările respective lui Rama. Mai mult, conform Uniunii, șeful Guvernului a refuzat sa ofere informații din cadrul turisumului Albaniei, o tema de interes public.
Prim-ministrul Albaniei a recurs și în trecut la acțiuni îndoielnice la adresa jurnaliștilor. În luna martie a anului 2022, acesta i-a spus lui Meta că are nevoie să participe la cursuri de reeducare, după ce aceasta i-a adresat o întrebare despre un membru al Partidului Socialist aflat la putere, care fusese arestat.
În vara anului 2022, Edi Rama l-a întrerupt pe jurnalistul Kelvin Muka într-o conferința de presă și i-a interzis să mai participe la altă conferință de presă până în luna octombrie a anului, după ce Muka i-a adresat o întrebare Ministrului de Externe.
În anul 2023, Albania a fost clasată pe locul 96 din 108 în cadrul unui indice la nivel global privind libertatea presei, realizat de organizația Reporters Without Borders.
Articole asemănătoare
Facebook a jucat un rol esențial în răspândirea dezinformării care a dus la violențele de la Capitol Hill
Compania Axel Springer avertizează că AI ar putea înlocui jurnaliștii. ChatGPT nu ”crede” asta
Meta dă o nouă lovitură jurnaliștilor: compania va opri accesul la CrowdTangle
Companiile media de pe TikTok au devenit mai populare datorită revoltelor din Franța
ChatGPT ar putea deschide ușa pentru noi campanii de dezinformare. Amenințările și dificultățile inteligenței artificiale