O companie de telecomunicații ar fi fost folosită de CIA și BND pentru a spiona mai multe țări, printre care și România
O companie de telecomunicații a fost folosită de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA și de către Serviciul german de Informaţii (BND) pentru a spiona mai multe țări. Printre acestea se numără și România.
Crypto AG din Elveția a fost, timp de zeci de ani, singura companie de telecomunicații în care mai toate statele lumii au avut încredere pentru a stoca și cripta mesaje sensibile, transmise de agenți ai serviciilor secrete, militari sau diplomați, conform Digi24.ro.
Totuși, The Washington Post, în colaborare cu ZDF, au descoperit că Crypto AG ”a fost deţinută în secret de CIA, printr-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informaţii vest-germane”. Mai mult decât atât, în urma achiziționării companiei de telecomunicații, cele două servicii de spionaj ”au modificat sistemele companiei astfel încât să acceseze rapid codurile ţărilor care trimit mesaje criptate”.
Agenția Centrală de Informații din SUA subliniază efectele operațiunii ”Thesaurus” (numită ulterior ”Rubicon”): ”Guverne străine plăteau sume considerabile Statelor Unite şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a li se citi cele mai secrete comunicaţii de cel puţin două (posibil cinci ori şase) ţări străine”.
Raportul face referire la Istrael, Suedia, Elveția și Marea Britanie, care, deși Crypto AG se afla sub controlul CIA și BND, ar fi știut despre operațiune.
Uniunea Sovietică şi China nu ar fi avut niciodată un contract cu Crypto AG, în timp ce peste 120 de țări au beneficiat de produsele companiei de telecomunicații. Printre acestea se numără și Austria, Cehoslovacia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, România, ONU și altele.
Articole asemănătoare
După decesul lui Petr Kellner, PPF vrea să investească în telecom
Semnal de alarmă împotriva Facebook, în Comisia Europeană: soluții pentru limitarea agresiunilor online
Google pregătește revenirea angajaților la lucru, cu roboți de intimitate și corturi cu birouri
Nelu Tătaru, despre creșterea mare a numărului de cazuri de coronavirus: „Facem o propunere spre starea de urgență”
Creatorii de conținut, nemulțumiți de relația cu platformele de social media