Nu doar în România: Franța acuză Rusia că folosește infleunceri pentru a manipula publicul din țările europene
La nici o lună de când statul român a scos la iveală că Rusia l-a susținut pe Călin Georgescu în campania sa pentru alegerile prezidențiale, Franța avertizează că practica de a folosi influenceri pentru a manipula publicul nu a fost folosită de Moscova doar în România.
Semnalul de alarmă a fost tras de ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, în cursul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale franceze. Acesta a spus că „Franţa este vizată de mai multe tipuri de interferenţe digitale străine”, care „sunt variate şi evoluează frecvent”, conform News.ro.
El a dat drept exemplu recentele alegeri prezidențiale din România și Republica Moldova.
„Avem dovezi care confirmă că Rusia încearcă, de asemenea, să manipuleze influenceri în alte ţări europene, inclusiv în Franţa”, a continuat el.
Declarațiile oficialului de la Paris vin la scurt timp după ce cotidianul Le Monde a scos la iveală că peste două mii de creatori de conținut și influenceri, inclusiv francezi, au fost abordaţi de persoane apropiate Kremlinului pentru a răspândi propaganda pro-rusă.
Douăzeci dintre aceștia, printre care și nouă cetățeni francezi, ar fi acceptat propunerea. Informația Le Monde a fost confirmată și de o sursă guvernamentală pentru AFP, care susține că fiecare influencer francez implicat avea câteva sute de mii de urmăritori.
În privința acestei rețele de influență, Jean-Noël Barrot a declarat că investigaţiile sunt în curs de desfăşurare şi a făcut apel atât la creatorii de conţinut, cât şi la abonaţii lor, „să fie extrem de vigilenţi cu privire la aceste ameninţări la adresa dezbaterii noastre publice”.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro: De frica coronavirusului, românii și-au făcut provizii pentru ani de zile
Comisia Europeană a emis o alertă privind libertatea mass-mediei pe numele Angliei, după ce o publicație a fost pusă pe ”lista neagră”
Mai puțin de 1% dintre companiile din România înțeleg efectele dezinformării
Jurnalist din România, obligat să facă precizări privind sursele unei investigații
Un joc din 1999 stârnește teoria conspirației. De ce “Omikron: The Nomad Soul” nu are legătură cu noua variantă de COVID-19