Noul consilier guvernamental AI, Ion, sub lupa presei străine: „Dezavantajele lui Ion, consilierul AI?”

Numele României se află din nou în paginile presei străine. De data aceasta, însă, nu este vorba despre un incendiu la un spital sau despre sorturile de legume pe care le puteți găsi în Piața Obor – ci despre Ion, noul consilier al guvernului care folosește inteligența artificială. Subiectul este dezbătut în paginile unor publicații precum Washington Post, The Guardian sau Euronews.

Inovația este, în general, bine primită de jurnaliști, care sunt interesați să vadă cum abilitățile lui Ion vor ajuta guvernul să se îmbunătățească – în timp ce unii români sunt ceva mai sceptici. Cu toate acestea, unele articole dezbat problemele care apar odată cu implementarea unui astfel de proiect la nivel guvernamental.

Folosirea AI în sectorul public: România vs Marea Britanie 

The Washington Post își intitulează articolul – într-un mod ingenios – „Acest consilier guvernamental spune că știe ce vor alegătorii. Este un robot de inteligență artificială”. Autorul, Leo Sands, spune că „dacă sunteți îngrijorați de faptul că roboții de inteligență artificială se vor elibera de sub controlul uman și vor cuceri lumea, protejați-vă ochii acum”, pentru că „premierul României tocmai a prezentat un nou coleg în cabinetul său – un «consilier» cu voce profundă, alimentat de inteligență artificială, încapsulat într-o oglindă”.

„Guvernul consideră că acest instrument – care va parcurge automat rețelele de socializare pentru a colecta opinii – îi va permite să ia decizii mai eficient. Alții sunt mai sceptici, ridicând îngrijorări etice că algoritmul, care identifică care preocupări din social media ar trebui să fie prioritare pentru luarea deciziilor, ar putea fi el însuși părtinitor – ceea ce ar duce la luarea de decizii părtinitoare”, se mai arată în articol, citându-l pe Kris Shrishak, tehnolog la Consiliul irlandez pentru libertăți civile.

Specialistul consideră că „românii ar trebui să fie informați și să li se explice cum selectează acest instrument de inteligență artificială postările importante și pe ce criterii. Acest lucru ar trebui explicat publicului”.

De asemenea, este interesant de remarcat că articolul face o paralelă și cu Marea Britanie, unde funcționarii publici din Londra au fost instruiți de către angajatorii lor guvernamentali să nu folosească chatbots AI în timp ce formulează politici guvernamentale sau să trimită e-mailuri deloc.

Silicon Valley și sărăcia

The Guardian, pe de altă parte, îl citează pe premierul Nicolae Ciuca despre Ion, spunând că „consilierul onorific” va informa guvernul „în timp real despre propunerile și dorințele românilor”.

De asemenea, articolul notează că „România, una dintre cele mai sărace națiuni din UE, este deseori descrisă ca fiind «Silicon Valley» al Europei de Est, cu o scenă înfloritoare de start-up-uri”.

„Dezvăluirea lui Ion a avut loc în timp ce România și Republica Moldova s-au angajat miercuri să stimuleze legăturile economice în urma invaziei Rusiei în Ucraina, iar Bucureștiul și-a reiterat sprijinul pentru candidatura Chișinăului de a adera la Uniunea Europeană”, mai precizează The Guardian.

Dezavantajele lui Ion

La fel ca Washington Post, Euronews a stat de vorbă cu Kris Shrishak, cercetător în domeniul tehnologiei la Irish Council for Civil Liberties. Cu acest prilej, el a declarat că este greșit din partea guvernului român să folosească termenul de spațiu public ca fiind egal cu cel de social media, „pentru că nu toată lumea este reprezentată acolo”.

Anumite voci vor fi amplificate, mai ales dacă postezi în mod regulat. Acesta este și motivul pentru care publicul trebuie să știe cum se va decide ce voci vor fi alese și care vor influența puternic orice politică va fi pusă în aplicare”, a adăugat el.

Având în vedere acest lucru, Ion „nu ar trebui să fie folosit ca o contribuție la orice politici viitoare care vor fi elaborate. Mai degrabă, ar putea fi folosit pentru a obține feedback cu privire la politicile care au fost deja implementate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *