Nerespectarea măsurilor de distanțare socială ar avea legătură cu nivelul capacității cognitive

De când a început epidemia de coronavirus, măsurile de distanțare socială au fost o necesitate în aproape toate statele europene, în contextul în care limitarea răspândirii virusului a fost prioritatea principală a autorităților. Chiar și în România, relaxările au venit la pachet cu o altă serie de reguli minimale: purtarea unei măști în spațiile închise sau în cele aglomerate, limitarea numărului de persoane care pot avea acces într-un spațiu și așa mai departe.

Totodată, evenimentele recente arată că măsurile de distanțare socială nu sunt respectate de toată lumea. Motivul ar fi, arată un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, nivelul capacității cognitive a fiecărui individ.

Cu alte cuvinte, studiul susține că, cu cât o persoană are dificultăți mai mari în a asimila și folosi informații noi, în a genera, reține şi transforma imagini vizuale abstracte, a identifica detalii semnificative şi greşeli din materiale scrise şi tabele, a înțelege şi opera cu conținuturi numerice și a înțelege sensurile cuvintelor, cu atât cresc șansele ca ea să nu respecte restricțiile impuse de autorități.

„În calitate de cercetător în psihologia cognitivă, simt că este datoria noastră să descoperim de ce unii oameni respectă norma distanțării sociale, în timp ce alții o ignoră. Abordarea acestei probleme poate ajuta la atenuarea crizei actuale de sănătate publică din cauza COVID-19”, a afirmat Weizhen Xie (Zane), cercetător la Institutul Național de Tulburări neurologice și accident vascular cerebral.

Raportul arată că, în cadrul a două studii, 850 de rezidenți ai Statelor Unite ale Americii au participat la un sondaj privind informații demografice și gradul de respectare al măsurilor. Pe lângă aceste date, interviurile au inclus evaluări ale memoriei de lucru, personalității, stării de spirit și inteligenței fluide.

„Descoperirile noastre dezvăluie o nouă rădăcină cognitivă a respectării distanțării sociale în faza timpurie a pandemiei COVID-19”, a declarat co-autorul Weiwei Zhang.

Mai mult decât atât, cercetătorii au arătat că niveluri mai mari de inteligență fluidă și agreabilitate au fost asociate cu o mai mare respectare a distanțării sociale, însă legătura dintre memoria de lucru și distanțarea socială a fost chiar și mai puternică. Cei care au înregistrat o capacitate mai mare privind memoria de lucru sunt și cei care tind într-o măsură mai mare să vadă distanțarea socială ca având mai multe beneficii decât dezavantaje.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri