Mizele din spatele unui fake news pe repede-înainte. Așa-zisa cască lui Iohannis, subiectul unei știri false marca PSD

În timpul conferinței de presă a lui Klaus Iohannis, o întrebare adresată de unul din reporteri avea să stârnească o adevărată campanie de manipulare în mediul online, dusă de partidul Vioricăi Dăncilă împotriva contra-candidatului său. Eforturile social-democraților, deși orchestrate pe repede-înainte, arată până unde este dispus să meargă partidul ce a avut cel mai mult de pierdut în ultimele luni pentru a rămâne în continuare pe o poziție de forță.

Robert Zachmann, jurnalist Adevărul, i-a spus președintelui în funcție: ”Se întreabă colegii pe grupul de WhatsApp dacă aveți cască”. Iohannis, ridicându-și mâna la urechea dreaptă, apoi cea stângă, a infirmat. ”Aici, nu cred. Mă bănuiți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuiți de așa ceva”, a fost răspunsul oferit de către Iohannis.

Subiectul, însă, nu s-a stins. La scurt timp, pe rețelele de socializare au început să circule diferite postări privind modul în care președintele ar fi ”copiat” la conferință – în stilul studenților ce își dau examenele ajutați de un mic dispozitiv, pus în ureche.

Liderii Partidului Social Democrat și chiar filialele locale ale formațiunii au început să distribuie masiv o poză în care, la o primă impresie, pare că Iohannis are în ureche o cască și că acestuia îi sunt construite răspunsurile de către o altă persoană.

În timp ce Viorica Dăncilă apărea în fața presei cu foile în mână, Gabriela Firea distribuia pe pagina sa de Facebook – și nu contul personal, de această dată – una dintre imaginile ce au circulat în mediul online de la începerea conferinței lui Iohannis. De această dată, primarul general al Capitalei nu a mai vorbit despre ”ăia căcare face un spital”, ci despre ”spontaneitatea” de care a dat dovadă președintele.

Președintele-candidat Iohannis este nu numai foarte curajos, foarte deschis dialogului, dezbaterilor, foarte informat si…

Gepostet von Gabriela Firea am Mittwoch, 13. November 2019

Nici Dana Budeanu, cea al cărei status l-a distribuit „pe contul personal” Gabriela Firea – și care se ocupă, din când în când, și de hainele edilului -, nu a lipsit. Textul, scris în totalitate cu majuscule (probabil să ne arate cât de credibil este mesajul transmis) face referire la același subiect, însă se arată a fi și prilejul perfect ca Budeanu să îi adreseze lui Iohannis câteva cuvinte trecute de mult de limita bunului-simț, printre care și ”incompetent”, ”sclav”, ”tupeist”.

Nu au lipsit nici postările organizațiilor din teritoriu. PSD Constanța a publicat, de exemplu, aceeași imagine, alăturată de hashtagul ”fărăcască”. Totuși, social-democrații constănțeni au ales să abordeze în corpul descrierii o altă declarație a lui Klaus Iohannis, cea privind încercarea de suspendare a lui Traian Băsescu.

Nici grupurile de Facebook apropiate PSD nu au făcut excepție. De exemplu, cineva se întreabă „cine îi suflă în cască lui Iohannis”, dar afirmă că este și „cel mai prost președinte al României”. Pe un alt grup, intitulat ”Libertate pentru LIVIU DRAGNEA! Pușcărie pentru IOHANNIS!”, un utilizator – ce zilele trecute redistribuia un fake news tot despre Iohannis despre care am scris AICI – publică aceeași imagine folosită și în cazurile anterioare.

Chiar și Viorica Dăncilă, când se pregătea să îi dea replica lui Klaus Iohannis, și-a dus la capăt rolul din campania dusă în mediul online. De la pupitrul instalat în sediul PSD, fostul premier a clarificat că ea ”nu are cască”.

Este clar că Partidul Social Democrat încearcă să folosească una din puținele oportunități pe care le are pentru a-i mai aduce Vioricăi Dăncilă câteva procente. În același timp, decredibilizarea candidatului Iohannis – ce a fost în centrul atenției electoratului non-PNL pentru refuzul de a participa la o dezbatere – este îndreptată și către cei ce au văzut cu ochi răi alegerea președintelui de a nu sta față în față cu fostul premier, fiind catalogat drept un gest ”nedemocratic”.

Totuși, trebuie să luăm în considerare că încercările de a manipula publicul nu se vor opri aici, dat fiind faptul că suntem martorii unei desfășurări de forță la nici trei zile de la încheierea primului tur. Cel mai probabil, vom fi martorii unei campanii de influnțarea a electoratului mult mai agresive decât până acum, lucru ce scoate la iveală ușurința cu care diferiți actori apelează la instrumente atât de periculoase, precum fake news-ul.

1 Comentariu

  1. Rusine PSD, rusine clica mafiota a pesedeilor. Dancila, Olguta, Firea….niste zombie feminini, care in lipsa lor de educatie, cultura si bun simt, recurg la gesturi si fapte insultatoare la adresa alegatorilor! Dancila repeta cu obstinatie: „votati cu inima!” Ea stie ca nimeni, posesor de creier, nu o poate vota cu creierul. In plus, este de o obraznicie crunta. Dupa ce a gazat(impreuna cu Carmen Dan) bebelusii in Piata Victoriei, vine, cu nerusinare, sa ceara votul mamicilor acelor bebelusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *