Meta este de acord să plătească 725 de milioane de dolari pentru a soluționa procesul Cambridge Analytica în care compania este acuzată de încălcarea confidențialității a peste 70 de milioane de utilizatori din SUA și a altor zeci de milioane din Marea Britanie.
Suma reprezintă cea mai mare plată pe care Meta o face pentru a soluționa un caz și, conform avocaților reclamanților citați de Reuters, este și cea mai mare tranzacție dintr-un proces din SUA care privește confidențialitatea datelor.
„Această tranzacție istorică va oferi despăgubiri semnificative utilizatorilor care au depus plângere în acest caz complex de confidențialitate”, au adăugat avocații.
Înțelegerea dintre Meta și reclamanți s-a concretizat încă de la finalul lunii august, însă la acea vreme detaliile despre compensații nu erau publice. Acum, mai rămâne ca instanța să-și dea acordul cu privire la această înțelegere, iar Mark Zuckerberg va scăpa de oricare alte efecte pe care procesul le-ar fi putut produce, în principal cele legate de responsabilitatea protecției datelor personale ale utilizatorilor.
Conform Reuters, suma a fost stabilită având în vedere numărul ridicat de utilizatori posibili afectați. Documentele depuse instanței vorbes de pâna la 280 de milioane de persoane care ar putea beneficia de banii Meta, asta dacă pot dovedi că au fost victime ale încălcării confidențialității.
Meta nu a pledat niciodată vinovată pentru datele personale ale utilizatorilor care au fost accesate fără acordul acestora de către firma de consultanță Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania electorală a lui Donald Trump. Firma britanică a făcut asta cu acordul Facebook prin intermediul unei aplicații. Tot ce a găsit Meta de cuviință să spună, prin vocea unui purtător de cuvânt, este că suma va fi plătită pentru că este în „interesul comunității și al acționarilor noștri”.
Leave a Comment