Legea împotriva dezinformării a Malaeziei, dezbătută din nou în Guvern
Malaezia, prima țară din lume care a adoptat o lege împotriva știrilor false, foarte controversată din cauza restrângerii libertății de exprimare, revine asupra măsurii legislative.
Noul ministru al Comunicațiilor și Informațiilor, Gobind Singh Deo, a declarat, luni, 21 mai, că Malaezia se pregătește să abroge această lege, libertatea presei fiind principala sa îngrijorare. Acesta plănuiește să înainteze abrogarea legii împotriva fake news, primului ministru Mahathir Mohamad, cât mai repede.
Cu doar o săptămână înainte, prim ministrul declara că legea trebuie doar redefinită, pentru că deși susține libertatea de exprimare a presei, se impun limitări, conform freemalaysiatoday.com.
„Libertatea presei este prioritatea mea. Mass-media și agențiile de presă sunt legate de legile existente, deci trebuie să privim în acest fel și să aducem îmbunătățiri libertății presei în acestă țară. Mă dedic acestei cauze. Voi alege un grup de experți în legislație care să spună ce impact are această lege, unde există deficiențe și vom căuta să îi aducem îmbunătățiri” a declarat ministrul Gobind Singh Deo, pentru straitstimes.com
Încă nu se știe când se vor aduce modificări sau dacă legea va fi anulată, însă ministrul promite o schimbe cât mai repede cu putință.
Conform legii adoptate în luna aprilie a acestui an, toți cei care răspândesc știri considerate false pot primi pedeapsa cu închisoarea de până la 6 ani și amendă de cel mult 170.000 de dolari. Deputați din opoziție și societatea civilă au încercat să se opună, declarând că ar putea fi folosită pentru a distruge dizidența și a reduce libertatea de exprimare.
Imediat după introducerea acestei legi, un bărbat de origine daneză a fost arestat pentru publicarea unui video în care acuza autoritățile că nu au intervenit la timp când un alt bărbat a fost împușcat.
Articole asemănătoare
Atentatul cu drone asupra lui Putin: atac sau operațiune sub steag fals?
Aleksei Navalnîi, premiat de Uniunea Europeană pentru apărarea drepturilor omului
Cum a reacționat presa la rezultatele exit-pollului din cursa pentru Primăria Capitalei
Editiadedimineata: O specie de delfini rari, din nou observată în zona Hong Kong
GDPR a tranșat o dispută familială: o bunică trebuie să șteargă pozele cu nepoții de pe social media