Unei echipe de jurnaliști din Franța i s-a interzis accesul la taberele de refugiați
Sindicatul Național al Jurnaliștilor din Franța a condamnat puternic aceste acte și a reamintit că nu este prima oară când poliția franceză împiedică accesul jurnaliștilor la zonele în care sunt triați refugiații.
Luna aceasta, fotoreporterul independent Louis Witter și jurnalistul Simon Hamy au încercat să acopere mediatic evacuarea refugiaților de către poliția din Grande-Synthe și Calais, dar au fost blocați de polițiști, informează Consiliul Europei.
Forțele de ordine au refuzat să țină cont de statutul lor de jurnaliști și în alte cinci încercări, în decembrie 2020. Poliția le-a făcut poze cu telefonul mobil la documentele de identitate.
„Până acum, doar două țări mă împiedicaseră să lucrez: Ungaria lui Viktor Orban și Marocul lui Mohammed al VI-lea. Acum, și Franța”, a spus Louis Witter (25 de ani), citat de Archyde.
8H45 à Grande Synthe où une expulsion de réfugiés a lieu en ce moment.
Deux contrôles d’identité, impossible d’entrer dans la forêt où une vingtaine de policiers sont entrés.
Ils sont accompagnés d’équipes de nettoyage, qui lacèrent les tentes pour empêcher leur réutilisation. pic.twitter.com/YiranZrOk3
— Louis Witter (@LouisWitter) December 29, 2020
Ca urmare, jurnaliștii au depus o cerere de judecată sumară în fața instanței administrative din Lille, invocând o încălcare gravă a libertății lor fundamentale profesionale. Aceștia au cerut instanței să le permită accesul la diferitele locuri de evacuare a refugiaților.
#France : Lors d'opérations d'expulsion de réfugiés à #GrandeSynthe & #Calais, la police a empêché les photojournalistes @LouisWitter & @Smn_hm de les couvrir. @RSF_inter condamne ces entraves à la #libertédelapresse & demande au @prefet59 de garantir le droit d'informer ! pic.twitter.com/4MoiS5WsfF
— RSF en français (@RSF_fr) December 30, 2020
Sindicatul Național al Jurnaliștilor din Franța a condamnat puternic aceste acte și a reamintit că nu este prima oară când poliția franceză împiedică accesul jurnaliștilor la zonele în care sunt triați refugiații.
Le Parisien a adăugat că cei doi jurnaliști au fost ținuți la distanță de 200-300 de metri de locul de triere și că li s-a refuzat de mai multe ori accesul în zonă, fără explicații.
Foto: Louis Witter, Twitter