Jurnalista ucraineană Victoria Roshchyna a murit în detenție în Rusia
Jurnalista ucraineană Victoria Roshchyna a dispărut în luna august a anului trecut, în timpul unei călătorii de în scop profesional într-o zonă ocupată de Rusia în Ucraina. A fost dată dispărută luni de zile, nimeni neștiind nimic despre ea – până în aprilie, când forțele ruse au confirmat că era deținută. Acum, ea este moartă.
Autoritățile ucrainene au putut confirma că Roshchyna a murit în detenție în Rusia luna trecută, la vârsta de 27 de ani, conform CNN.
„Am documente oficiale de la partea rusă care confirmă moartea jurnalistei ucrainene Victoria Roshchyna, care a fost privată ilegal de libertate de către Rusia”, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets.
Condiții și tratamente inumane
În timp ce Rusia nu a făcut niciun comentariu public cu privire la cauza morții jurnalistei, colegii acesteia cred că tratamentul pe care l-a primit în detenție are legătură cu decesul ei prematur.
„Avem toate motivele să credem că moartea sa a fost fie rezultatul unei crime deliberate, fie rezultatul tratamentului crud și al violenței la care a fost supusă în timpul captivității rusești”, au declarat jurnaliștii ucraineni și profesioniștii din mass-media într-o declarație publicată în mai multe instituții de presă ucrainene.
Petro Yatsenko, purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat că, potrivit autorităților ruse, Roshchyna a murit în timp ce era transferată de la un centru de detenție din orașul Taganrog din sudul Rusiei la Moscova. El a declarat că transferul a avut loc în pregătirea eliberării sale ca parte a unui schimb de prizonieri.
Data decesului a fost stabilită ca fiind 19 septembrie.
Aproximativ 25 de jurnaliști ucraineni sunt reținuți în centrele de detenție rusești, din câte se pare, în timp ce alții sunt dați dispăruți. Acesta nu este doar cazul jurnaliștilor: mulți civili au fost răpiți și privați de libertate de către forțele ruse. Inițiativa Media a întocmit până în prezent o listă cu 1886 de nume. „Există tot felul de persoane, inclusiv foști soldați și ofițeri de poliție și funcționari locali, cum ar fi primari”, a declarat directorul organizației.
Articole asemănătoare
Vindecarea energetică a vedetelor, amendată de CNA
Algoritmul Facebook ar promova în mod activ fenomenul negării Holocaustului
Reporter al Washington Post, luat în vizor de grupuri pro-Israel
Editiadedimineata: 1.400 de studenți la medicină în spitalele suport COVID
”În 1956, soldații ruși capturați spuneau că nu știu ce caută la Budapesta. În 1968, că nu știu ce caută la Praga”. Opinia unui istoric despre ”amnezia” rusească