După mai bine de un deceniu de luptă pentru a nu fi extrădat în SUA, întreaga saga Julian Assange se încheie cu pledarea sa vinovată, dar și cu plecarea sa ca om liber.
„Julian Assange este liber. El a părăsit închisoarea de maximă securitate Belmarsh în dimineața zilei de 24 iunie, după ce a petrecut 1.901 zile acolo”, a declarat WikiLeaks, conform CNN.
La începutul acestei săptămâni, el a fost eliberat din închisoare pe cauțiune și a luat un zbor din Londra împreună cu Înaltul Comisar al Australiei în Regatul Unit, Stephen Smith. Destinația? Saipan, capitala Insulelor Mariane de Nord din Pacific – de asemenea un teritoriu american, la 6 000 de kilometri vest de Hawaii.
Aici a fost aranjat ca fondatorul WikiLeaks să semneze acordul de recunoaștere a vinovăției. El a fost urmărit penal pentru o pedeapsă de 62 de luni pentru spionaj, în legătură cu documentele publicate de fostul analist al serviciilor secrete ale armatei Charles Manning pe platforma sa.
Sentința solicitată de procurori este egală cu perioada petrecută de Julian Assange în spatele gratiilor în Regatul Unit. Astfel, după ce a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției, Assange a plecat ca un om liber.
„Se pare că pedeapsa dvs. de 62 de luni de închisoare este corectă și rezonabilă. Veți putea ieși din această sală de judecată ca un om liber”, a declarat judecătoarea Ramona Manglona în sentința sa.
Motivul alegerii acestei locații este reticența lui Assange de a intra în SUA – deși Saipan este teritoriu american. În plus, insula este mai aproape de Australia, unde Assange este cetățean și unde se va întoarce.
Mai bine de un deceniu, pe “fugă”
Așadar, lupta lui Julian Assange cu statul american, care durează de aproximativ 12 ani, ia sfârșit. Șapte dintre acești ani, fondatorul WikiLeaks i-a petrecut în autoexil în Ambasada Ecuadorului din Londra și apoi cinci ani într-o închisoare de înaltă securitate.
În 2010, Julian Assange a fost arestat la Londra, la cererea Suediei, pentru a fi interogat în legătură cu acuzațiile de viol și agresiune sexuală formulate de două femei. Cu toate acestea, din 2012, el este pe fugă – dacă se poate spune așa, având în vedere că a încălcat cauțiunea și apoi s-a refugiat în interiorul Ambasadei Ecuadorului, unde a scăpat de sub incidența autorităților britanice și suedeze.
Șederea sa în Ambasada Ecuadorului s-a încheiat în 2019, după ce relația dintre Assange și personalul diplomatic a început să se înrăutățească. În aprilie 2019, el a fost evacuat și arestat imediat de poliția britanică. În timp ce Suedia a renunțat la cazul împotriva sa în legătură cu acuzațiile de natură sexuală, fapta fiind deja prescrisă, el este reținut pentru încălcarea acordului de eliberare pe cauțiune și pentru că SUA doresc să fie extrădat pentru acuzații de spionaj.
Pentru Casa Albă, fondatorul WikiLeaks era văzut ca o amenințare la adresa securității naționale. El a fost pus sub acuzare pentru 17 acuzații de spionaj și o acuzație de utilizare abuzivă a computerului pentru publicarea pe site-ul său a unor documente clasificate ale SUA, fiind considerat responsabil pentru că a ajutat-o pe Chelsea Manning să fure și să facă publice documente importante ale armatei americane.
Cu toate acestea, susținătorii săi consideră că a făcut totul pentru a arăta neregulile comise de armata americană în Irak și Afganistan. Aceștia se temeau că procesul său din SUA nu va fi corect.
Leave a Comment