Israelul susține că un jurnalist a ținut ostatici pentru Hamas în Gaza
Israelul acuză un jurnalist că ar fi fost complice cu Hamas și că ar fi ținut trei israelieni ca ostatici în locuința sa, împreună cu mai mulți membri ai familiei sale.
În comunicatul FDI se afirmă că Abdallah Aljamal era un agent al Hamas și un jurnalist al Al Jazeera. Organizația de știri a venit rapid cu un răspuns, negând orice legătură cu jurnalistul menționat, informează CNN.
Acuzații neverificate
Al Jazeera a calificat acuzațiile Israelului drept „complet nefondate” și „o continuare a procesului de defăimare și dezinformare menit să afecteze reputația, profesionalismul și independența Al Jazeera”.
Instituția media a mai spus că Aljamal nu a lucrat niciodată pentru rețea, dar că a contribuit o dată la un articol de opinie publicat pe site-ul său în 2019.
Între timp, un cont de pe platforma X legat de Ministerul de Externe al Israelului a susținut că jurnalistul era purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Muncii, citând surse anonime din Gaza. Fără a furniza dovezi, contul X israelian a afirmat, de asemenea, că unul dintre ostatici a fost ținut în casa lui Aljamal, înainte de a spune ulterior că toți cei trei bărbați care au fost salvați pe 8 iunie au fost ținuți captivi acolo.
Ceea ce se confirmă este că Aljamal era colaborator independent la The Palestine Chronicle, o publicație online cu sediul în SUA. The Chronicle s-a declarat întristat de moartea jurnalistului, menționând că reportajele sale „s-au concentrat în întregime asupra situației umanitare din Gaza”.
Jurnalistul Abdallah Aljamal a fost ucis în timpul operațiunii împreună cu soția și tatăl său, potrivit Euro-Med Human Rights Monitor. Aceștia locuiau la primul etaj al unei clădiri cu mai multe etaje, potrivit grupului. IDF a precizat că ostaticii au fost găsiți la etajul al treilea.
Operațiunea Israelului, „Iadul pe Pământ”
O operațiune militară israeliană a avut loc sâmbătă dimineața, cu scopul de a elibera patru ostatici aflați în Fâșia Gaza. Devastarea lăsată în urmă de IDF în zonele civile, acolo unde militarii Israelului susțin că militanții Hamas se aflau, a stârnit un val de nemulțumire la nivel internațional.
Locuitorii au descris atacul israelian ca fiind „iadul pe pământ”, cu scene de carnagiu urmând loviturilor aeriene care au precedat salvarea. Filmările surprinse în timpul operațiunilor de salvare arată mulți palestinieni, inclusiv copii, cu sânge pe fețe și haine lor.
Se crede că mai mult de 70 de ostatici ținuți în Gaza de la atacul surpriză mortal al Hamas din 7 octombrie sunt încă în viață. Negocierile intense pentru un armistițiu și un acord de schimb de ostatici pentru prizonieri palestinieni au stagnat recent, după luni de discuții1.
Operațiunile de eliberare a ostaticilor sunt extrem de rare. Peste 100 de ostatici au fost eliberați sub un armistițiu temporar anul trecut, în timp ce Israelul a salvat doar șapte ostatici prin mijloace militare. Pe de altă parte, pierderile civile din Gaza sunt enorme: numai în timpul operațiunii de sâmbătă, 274 de palestinieni au fost uciși și 698 răniți – ceea ce ar marca una dintre cele mai negre zile din ultimele luni pentru locuitorii din Gaza. IDF a contestat aceste cifre, spunând că a estimat că numărul victimelor operațiunii a fost „sub 100”. În timp ce numărul nu poate fi verificat în mod independent de nicio organizație media externă, postările de pe rețelele de socializare de pe diverse platforme arată pagube grave și multe persoane fie grav rănite, fie chiar moarte.
Articole asemănătoare
China a avut 272 de încercări de răspândire a dezinformării în Taiwan
Știm cine dictează strategia, cine face schimbările, cine schimbă antrenorii ca pe ciorapi. Și pe cine trebuie aruncată vina pentru eșec. O spune CNN
Contul de Twitter al lui Trump ar fi fost spart. Hackerul susține că a ghicit parola
Contul de Twitter al prim-ministrului Indiei a fost spart și folosit pentru a dezinforma
Rusia a pus sub acuzare un jurnalist pentru că a donat 16 euro organizației lui Navalnîi