
Israel a fost adăugat pe lista țărilor cu „cele mai multe încarcerări de jurnaliști”
Pentru prima dată, Israelul a fost adăugat pe lista pe care, atunci când te auto-declari „singura democrație din Orientul Mijlociu”, nu este una bună. Acum, Israelul este a șasea țară când vine vorba de încarcerarea jurnaliștilor, alături de o bandă notorie de state autoritare.
Potrivit raportului Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) citat de The Guardian, Israelul se află acum la egalitate cu Iranul, după ce a reținut 17 reporteri palestinieni fără proces în decembrie, de la începutul ultimului război din Gaza. În prezent, 19 jurnaliști s-ar afla în spatele gratiilor fără să aibă parte de un proces, în timp ce alții au fost reținuți și eliberați. La momentul întocmirii raportului, Iranul încarcera, de asemenea, 17 jurnaliști.
Cele mai rele țări sunt China și Myanmar: fiecare a încarcerat peste 40 de jurnaliști în 2023. Acestea au fost urmate de Belarus, Rusia și Vietnam.
„Poziția Israelului în recensământul închisorilor din 2023 realizat de CPJ este o dovadă că o normă democratică fundamentală – libertatea presei – se destramă pe măsură ce Israelul exploatează metode draconice pentru a reduce la tăcere jurnaliștii palestinieni. Această practică trebuie să înceteze”, a declarat Jodie Ginsberg, directorul executiv al CPJ.
Practica folosită de Israel se numește detenție administrativă și permite armatei să aresteze o persoană în teritoriile ocupate doar pe baza unor suspiciuni, fără proces sau limită de timp. Unii palestinieni au fost reținuți ani de zile fără acuzații.
În întreaga lume, 320 de reporteri și alți lucrători din mass-media au fost încarcerați anul trecut. Unul din cinci a fost reținut fără nicio acuzație.
Articole asemănătoare
”Al Treilea Război Mondial” a început – pentru presa occidentală și din România, cu clickbait și exacerbări
Ce pot însemna acuzațiile fără dovezi și amenințările la adresa presei pentru democrație
Iran eliberează 70 de mii de deținuți, din cauza epidemiei de coronavirus. Nu e clar dacă se numără și jurnaliști printre aceștia
Tunisia lansează o campanie împotriva criticilor. Mai mulți jurnaliști au fost arestați
Sute de mii de utilizatori ai Facebook vor fi plătiți să renunțe la social media